www.omkonst.com:
Wanås visar vägen
Wanås 2010, ”En annan väg”, 16/5 - 31/10 2010
Text: Thomas Lissing

skriv ut denna text

Roxy Paine "Façade/Billboard" gör det naturliga landskapet till en konstgjord kuliss.

"I will stop loving you" © Malin Holmberg.

Redan när man stiger ur bilen vid Wanås slott möts man av ett nyuppsatt verk. ”Façade/Billboard” av Roxy Paine står där som en gigantisk reklampelare, med en silhuett av ett träd i naturlig storlek. Verket sätter tonen för den miljö- och klimatfrågestämpel som till viss del präglar årets utställning.

Ett egentligt tema saknas faktiskt, så de föregående årens tydliga kontextuella ledstång finns inte att luta sig emot. Men det ekologiskt hållbara tänkandet genomsyrar ändå nytillskotten. Allra mest kretsar årets utställning förstås kring Kungliga konsthögskolan och dess uppmärksammade gröna resa från Stockholm till Wanås. Till fots, häst, cykel eller annat miljövänligt transportmedel tog sig 16 studenter och två lärare under hösten 2009 de många milen genom Sverige - alla på sitt eget sätt och samlande sina egna erfarenheter och upplevelser. Att de nu kommit fram, och till viss del också slagit rot, manifesteras i utställningen med samma namn som projektet – ”En annan väg”.

Några har rent fysiskt nått målet och där beslagtagit en plats som de gjort till sin. Exempelvis har Malin Holmberg mätt upp en cirkel i bokskogen och målat den gul, från marken upp i träden. Att så distinkt särskilja en yta skapar inte bara en scen utan påminner också om kultplatsens heliga gränsdragningar. Det blir omöjligt att beträda den gula ytan utan att drabbas av känslan av intrång.
     Ytterligare på djupet har Mikael Lindahl gått, då han valt att gräva i Wanås historia. I videoverket "A Foundation Of A Building" är han en fiktiv arkeolog som blottlägger och vitkalkar en överväxt och bortglömd husgrund på slottets mark.

Ett helt annat förhållningssätt hade Klas Eriksson, som genomförde resan på ett löpband hemma i ateljén, iklädd sjömanskostym. Med fantasins hjälp skapade han sina erfarenheter, vilka återberättas i verket "Seaman and Treadmill".
     Ingela Ihrman och Christina Langert redovisar mycket påtagligt sina intryck från resan, som utfördes på en tandemcykel för funktionshindrade. De sov ofta i församlingshem, och gestaltar därför sina upplevelser i verket "Land of Silence and Darkness II" med två tysta tramporglar och en ljuskrona som sakta sänks ned i smält stearin. Utställningens enda doftupplevelse!

Diversiteten i uttryck och tekniker ger konsthögskolans reseberättelser bredd och tyngd. Allt från lättillgängliga filmtablåer till abstrakt binär kommunikation förekommer. I parken finns flera nya verk att upptäcka, bland annat en liten naken flicka som inte går att få kontakt med. Och någonstans väntar en Dumbo på att bli räddad. Vem vet var?

Wanås 2010-05-19 © Thomas Lissing


 


 

 

 


Filippa Barkmans enigmatiska skulptur "Still south I went then west and south again".


Stillbild ur Mikael Lindahls videoverk "Foundations After a Building".


"Land of Silence and Darkness II" av Ingela Ihrman och Christina Langert. Ljuskrona, smält stearin och tramporglar.


Wanås, Stiftelsen, Skåne | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com