www.omkonst.com:
Fler satsningar på debutanter
Debutantsatsning: Lukas Cornix, Galleri Helle Knudsen, Stockholm, 24/8 – 16/9 2017
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
Utställningsvy © Lukas Cornix

Galleri Helle Knudsen tillhör de gallerier som satsar på den viktiga återväxten av unga konstnärer (se vidare om POM Gallery). Sedan ett antal år tillbaka får årligen sex debutanter, som är under eller precis blivit klara med sin utbildning, möjligheten att ställa ut. Tre av dem belönas även med stipendium. Samarbetet med Gerlesborgsskolan i Stockholm om den förberedande konstskolans elevutställningar bidrar med insikter om vad och vem som är på väg.

Höstens första debutant är målaren Lukas Cornix som efter Gerlesborgsskolan går sitt andra år på Valand i Göteborg. Som debutanter utanför de större exponerade sammanhangen öppnas här möjligheten för de unga konstnärerna att pröva vingarna och därmed finns intressant utrymme för variationsrika stilexperiment. Att ges förutsättningen att sätta samman en utställning tidigt i utvecklingen är dessutom en för framtiden nödvändig erfarenhet.
     Lukas Cornixs uttryck drar åt en upplöst rumslig figuration med abstrakta eller mönsterverkande element. Man kan spåra referenser till särskilt europeiskt aktuellt måleri. Jag tänker på generationen av tyska målare med genombrott från 90-talet och framåt, och även den vitala rumänska scenen med en målare som Adrian Ghenie som representerade nationspaviljongen på Venedigbiennalen 2015. Men framförallt är det Cornix uppenbara glädje över sitt medium, den rena skära lusten att måla, som visar sig.
     Här finns många vidare beslut att ta och problem att hitta förfinade lösningar på, men den goda grunden, fabuleringsviljan och känslan för det komplicerade färginstrumentet finns där. Det skall bli intressant att följa honom framöver.

Stockholm 2017-08-29 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Maskenfreiheit © Lukas Cornix


Smultronstället © Lukas Cornix


Galleri Helle Knudsen, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com