www.omkonst.com:
Omstart för Galleri Flach
Hillevi Berglund, Fredrik Wretman - Galleri Flach, plan 4, Konstakademien, 26/5 – 16/6 2018
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
© Hillevi Berglund
© Fredrik Wretman

Det har varit en lite stökigare period i Stockholms gallerivärld under våren. Galleri Charlotte Lund är på väg att stänga och klustret vid Hudiksvallsgatan har börjat försvagas. Nu återuppstår Galleri Flach i en av de stora ateljéerna i Konstakademien på plan 4. Här planerar man en publik utställningsverksamhet och inleder med en duoutställning med galleriets konstnärer Hillevi Berglund och Fredrik Wretman.
     I huset har även Galleri Riis och Galerie Aronowitsch en fast plats, men ingen av dem bedriver regelbunden publik verksamhet. Man anar dock potentialen om dessa två skulle bli mer aktiva och fler aktörer söker sig till kvarteret. Tillsammans med Galleri Magnus Karlsson, Galleri Olsson och nykomlingen sedan i höstas, Galleri Björkholmen, blir detta ett starkt fäste för den privata konstscenen.

© Fredrik Wretman

Hillevi Berglund visar måleri och hennes omisskännliga och subtila känsla för nyanser framgår klart i de abstrakta landskap som öppnar sig. Bilderna byggs upp av remsor av färg som om de verkliga landskapets färger, ljus och nyanser packats som fristående skikt som sedan ställs samman och bygger främmande verkligheter.
     Fredrik Wretman visar en serie tuschteckningar på rispapper. Flammor, grottor, öppningar och blommor för tankarna till metafysiska grundfrågor om namn, begrepp och dess koppling till ett innehåll innanför/utanför. Tematiken återkommer i de mindre objekten och mynningen får ytterligare ammunition av det digitala bildspelets, snyggt inramat med passepartout, näslösa skulpturer som öppnar porten in mot huvudets hålrum. En port/näsa sitter fristående uppsatt som näsvis ledsagare av verket.
     Det skall bli givande att följa de gallerianknutna konstnärernas vidare utveckling när de nu får en sällsynt möjlighet att spegla sin arbetsplats mot ett nytt rum.

Stockholm 2018-05-29 © Susanna Slöör


 


 

 

 


© Hillevi Berglund


© Hillevi Berglund


Galleri Flach, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com