www.omkonst.com:
Med utrymme för det oväntade
Lena Flodman - Domeij Gallery, Stockholm, 24/2 - 24/3 2018
Text: Bengt Jahnsson-Wennberg

skriv ut denna text
Utställningsvy © Lena Flodman Deer Girl with Six Feet, 2018 © Lena Flodman

Oavsett om de är gjorda i lera eller huggna i sten verkar Lena Flodmans skulpturer tillkomna med sådan lätthet. Så har hon också hittat ett arbetssätt som ger stort utrymme för det oväntade. Hon använder gamla uttjänta prydnadsföremål och leksaker som hon sätter samman till objekt med egen vilja. De sträcker på sig och gestikulerar på ett sätt som inte kunde förutses i de enskilda delarna. Frankensteins monster är en nära släkting, men medan han kom till liv via vetenskap och var dyster och farlig, så är det leken som blåst liv i Flodmans figurer. Med skiftande humör verkar de befinna sig mitt i vad de nu håller på med.

Faunen, 2018 © Lena Flodman

Gruppbild © Lena Flodman

Det finns också ett moment av spel i hennes process. Hon har haft ett regelsystem som hon till en början följde strikt, men på senare tid förhållit sig mera fritt till. Varje figur skulle vara sammansatt av två objekt som hon hittat eller köpt och sedan gjutit av. Så länge gjutleran är fuktig kan hon flytta om och böja delarna i olika riktningar. Ibland har hon använt resultatet som en skiss till större skulpturer i sten, men oftast har de bränts till porslin i Pietrasanta i norra Italien. Inte långt från verkstaden finns en havsstrand där olika föremål flyter upp. Vågorna vaskar fram dem ur sopor som slängs i en närbelägen flod.
     De här strandfynden bär på en historia. I sitt tidigare liv har de varit leksak, blomstervas eller något annat. De har också med sig något från tiden de kommer ifrån, kanske stramheten från ett modernistiskt femtiotal, eller pastellfärgerna från åttiotalet. Därtill har färden ut på Medelhavet och tillbaka igen satt sina spår. Formen på en plastfigur har förvrängts eller något har framkallats ur en yta som tidigare varit slät.
     Ens närvarokänsla förhöjs när man reser. Blicken skärps. Jag inbillar mig att Flodman där hon gått och letat längs stranden upplevt detta gånger två. Både hon själv och föremålen har ju gjort en resa fram till punkten där hon plockar upp dem.

Stockholm 2018-03-07 © Bengt Jahnsson-Wennberg


 


 

 

 


Pussy Tractor, 2018 © Lena Flodman


House on Boots, 2018 © Lena Flodman


Tractor Bunny, 2017 © Lena Flodman


Domeij Gallery, Stockholm | Omkonsts startsida

 
Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com