www.omkonst.com:
Respektlös nyfikenhet inför materialet
Mårten Medbo, Oddball - Christian Larsen, Stockholm, 22/2 - 24/3 2018
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Crowd, 2018, h 60 cm © Mårten Medbo Utställningsvy med Tripod och Puffs på podiet © Mårten Medbo

I sin andra utställning på Stockholmsgalleriet Christian Larsen lutar sig Mårten Medbo i högre grad än tidigare mot dråpligheter och komiska konstellationer. Ömkliga Tripods och Quadpods fyller podierna, och från väggarna grinar käftar och munformer mot besökaren. Det är, som ofta när det gäller Medbo, en njutbar lek med lerans både möjliga och skenbart omöjliga potential.
     Den glaserade keramiken som seriöst skulpturmaterial har sedan ett antal år kommit att placeras i konstens finrum – äntligen får man väl säga. Och till denna utveckling och tydliga omvärdering har Medbo naturligtvis bidragit, dels genom sina konstnärliga tillämpningar och dels genom sin doktorsavhandling Lerbaserad Språklighet.

Utställningsvy med Tripod och Quadpod, 2018 © Mårten Medbo

I övrigt fylls golv och podier av ett slags molekylliknande former i serierna Crowd och Puff. Som modeller hämtade direkt från biologiböckernas magnetiserande värld tycks de imaginärt växa och föröka sig mitt framför ögonen på en.
     Särskilt i serien Puff, där kluster av bollar intar molnliknande formationer, löper associationerna åt motriktade håll. Dels finns där en likhet med svampkoloniers organiska växande, dels har objekten en närmast smyckesartad karaktär, som ansamlingar av gigantiska pärlor.

Det är i den respektlösa inställningen till form och funktion som Mårten Medbo excellerar. Han räds inte dråpligheter och komiska uttryck såväl som experiment av rent materialteknisk art. Det är ändå inte någon tvekan om huvudspårets seriösa inriktning. Och de eventuella skratt som objekten genererar blir aldrig till självändamål, de kan snarare ses som en exklusiv bonus.

Stockholm 2018-03-07 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Gap, 2018, h 24 cm © Mårten Medbo


Puff, 2017 © Mårten Medbo


Christian Larsen, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com