www.omkonst.se:
Redo för regn och hjärteskalv

Anna Tedestam - POM Gallery, Mariefred, 29/6 - 11/8 2019
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
Min säng, 2018 © Anna Tedestam
(Klicka på bilden för hög upplösning)
Dammsugaren, 2019 © Anna Tedestam
(Klicka på bilden för hög upplösning)

På Anna Tedestams examensutställning för någon dryg månad sedan satte hon anslaget – ett myller av keramiska funderingar över tillvaron. Temat då var särskilt maten gärna den glättigt glädjefyllda som inmundigas på tårtkalasen eller när en eftermiddag behöver livas upp. Anna Tedestam tog sin master från Keramik och glas och man förundras åter över hur väl Konstfack och den avdelningen lotsar fram och utvecklar konstnärskap med särskild böjelse för möjligheterna i hantverket.
      Nu presenterar POM Gallery en sommarutställning med henne, och hon är hemtam i miljön av unga konstnärer som får sitt särskilda stöd genom det ambitiösa galleriets satsning. Här har hon dukat upp ett bord av möjligheter för alla dem som drabbats av konstnärlig tunghäfta. Med lätt hand följer hennes infall, tankar och idéer ut i verken som om processen fortfarande pågick eller alldeles nyss avslutades, för att strax fortsätta fingerkänsligt vidare.

Skyn och dess valv, redo för regn och
hjärteskalv
, 2018 © Anna Tedestam
I bojan, 2019
© Anna Tedestam

Berättarrösten åtföljer tillsynes sekundsnabbt allt vad som precis låtit formulera sig. Om det så är fötternas och skornas särskilda poesi, eller gapens och de vardagliga redskapens, så får händelserna även fäste i stengodsleran genom den intrikata färgsättningen och glasyrerna. Arbetet är självfallet mer mödosamt än vad resultatet låter påskina, på ett inspirerande vis.
     Anna Tedestams figurativt konvulsiviska, växande värld är en lisa, en hoppfull tröst. En titel som ”Pösiga sockor i maränghus” uppmuntrar till att gå nära och studera detaljerna. Den hade gjort såväl barndomens dockhusfantast överlycklig likväl som den belönar den vuxnes blixtsnabba minnesresor.
     Jag blir för övrigt alltid trygg med konstnärer som förstår värdet av att särskilt uppmärksamma hur människan står och sitter i sin tillvaro och hyllar det som ligger närmast till hands. Anna Tedestams underfundiga och låtsasenkla titlar bär den naivistiskt mycket medvetne konstnärens signum. Hon visar vägen för såväl ”regn som hjärteskalv”.

Mariefred 2019-07-03 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Pösiga sockor i maränghus, 2016
© Anna Tedestam
(Klicka på bilden för hög upplösning)


Röd kam i hus, 2017 © Anna Tedestam


POM Gallery, Mariefred | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com