www.omkonst.com:
Ett främmande sorts grönt
Ny bok med Jörgen Hammarberg By pass med texter av Kerro Holmberg och Torsten Ekbom. Symposium ISBN 91-7139-656-X
Text: Susanna Slöör

"Svart natt som satan. Grön invasion med mössor och hättor. Preludiet spelas iskallt, av undersåtar."


"Utan titel" databearbetad akvarell © Jörgen Hammarberg

Boken By pass innehåller en längre svit datorbearbetade akvareller av Jörgen Hammarberg, tillkomna i ett känslostormande flöde efter en bypass-operation 1998. Hans hustru målaren och poeten Kerro Holmberg berättar att hon inte förmådde att skriva en sammanhängande "realistisk" text till makens bok, erfarenheterna var för nära. Istället skrev hon diktsviten ”Ett främmande sorts grönt” som medkännande klär den fasansfulla hjälplösheten som drabbar anhöriga med ord. Torsten Ekbom har bidragit med en text som beskriver ett förhöjt sinnesförnimmande tillstånd och den lyhörda känsla för livet som han i sin tur genomlevde en tid efter ett hjärtbyte och under inflytandet av tung medicinering.

"Det kändes som frusna fontäner inombords hade smält och flödade av solgnistrande värme […] Känslostormen lämnade efter sig ett minne av hur det kan vara att leva en tid med vidöppet samvete, med abnormt stegrad livskänsla." Beskrivningen passar även väl in på Jörgen Hammarbergs vattrigt ljusbärande bilder som känns hämtade ur en inre drömvärld, där allting är både klarare och samtidigt höljt i slöjor. Livets mysterier flimrar förbi, kanske i skenet av den medvetslöses minnen under det både hotande och botande operationsljuset.

Jörgen Hammarberg är även aktuell med en retrospektiv utställning på Eskilstuna Konstmuseum som pågår t. o. m. den 6 juni 2004.

Stockholm 2004-05-19 © Susanna Slöör


Kort om Jörgen Hammarberg: Född 1941 i Eskilstuna. Bosatt och verksam i Stockholm. Konsthögskolan i Stockholm 1960-1965. Utställningar i urval: Galleri Ströget, Malmö 1966 tillsammans med Ulf Wahlberg, Jörgen Byström och Lennart Aschenbrenner. Retrospektiv, Eskilstuna Konstmuseum 2004.

Länk till Eskilstuna Konstmuseum | Tillbaka till startsidan för omkonst

 

skriv ut denna text