www.omkonst.com:
Magisk teater för förryckta
Bo Ljung på Tomarps Kungsgård, Kvidinge, Skåne 11/9 – 7/11 2004
Text: Susanna Slöör

”I natt från klockan fyra magisk teater - endast för förryckta - Inträde kostar besökarens förstånd. Icke för vem som helst.” (ur ”Stäppvargen” av Herman Hesse)


skriv ut denna text

Bo Ljungs måleri är förryckt. Vi enas om att det är en bra beskrivning. Kanske främst i betydelsen för ryckt – tagen ur sitt sammanhang. Det påminner om orden tryckta styckvis på magnetremsor, vilka sedan används för att komponera vardagspoem för kylskåpsdörren. Kylskåpsmagnetens öde är emellertid att bli bärare av vardagslivets alla kom ihåg i form av lunchmatsedlar, scheman, vykort, inköpslistor och inbjudningar. Ett kaos ersätter förr eller senare ordningen. De tidigare bestämda meningarna och orden slinter in i nya oväntade konstellationer. Man skulle kunna säga att Bo Ljung i sitt måleri tillämpar ett kylskåpspoetiskt angreppssätt. Han lyfter fram ett föremål likt ett ord och ställer det bredvid ett annat, fortsätter med ett tredje och arrangerar slutligen ett magiskt rum för dem som är villiga att låta sig bjudas in.

Ljung utövar en tingens magi, som verkar åt två håll. Genom att tydligt skildra det enskilda tinget invaggas betraktaren i säkerhet - det här känns bekant. Samtidigt förrycks dess värdemässiga innehåll tillsammans med de andra objekten och rent nonfigurativa måleriska inslagen. Vi kastas in i en värld som mer påminner om drömmens; lika självklar som den förefaller sekunden innan uppvaknandet, lika orimlig blir den i stunden efter. Vi bjuds likt huvudpersonen Harry Haller i Herman Hesses Stäppvargen på en anarkistisk aftonunderhållning. Från parketten lyser ens tidigare fångna intryck och erfarenheter likt facklor upp scenrummets olika beståndsdelar. Men i skenet som kastas tillbaka blandas minnena. De töms på, fylls med mening och virvlar förbi likt förvrängda figurer i en skrattspegel. Det är som om orden, föremålen och föreställningarna vi knutit till dem skulle sitta i själens eller förståndets transithall i väntan på nya eller förnyade uppgifter.

Stockholm 2004-09-18 © Susanna Slöör


Kort om Bo Ljung: Född 1961 i Västerås.
Bosatt och verksam i Stockholm. Senaste utställningar i urval: Galleri Ahlner, Stockholm 2002, Galleri Aveny, Göteborg 2004

Länk till Tomarps Kungsgård | Bo Ljungs hemsida

Tillbaka till startsidan för Omkonst


 


 

 

 


"Cutty Sark" olja på duk © Bo Ljung


"Den vita floden" olja på duk © Bo Ljung