www.omkonst.com:
Tre viljor
Carl Anders Thorheim, Magnus Fliesberg och Anton Engvall,
Sveriges Allmänna Konstförening, 4/3 – 18/4 2004
Text: Leif Mattsson

”Vi är glada” är samlingsnamnet för SAK:s utställning med tre Eskilstunakonstnärer som tidigare inte visats i Stockholm. En ”debut” som uppvisar både experimentlust och lekfullhet.


"När telefonen slutat ringa" akryl, 22 X 22 cm, 2004 © Anton Engvall

Anton Engvall visar ett antal små kvadratiska målningar som sammanfogats till serier. I de enskilda verken anas en poetisk kraft och en rikedom på infall som är smittande. Spontaniteten i kombination med den måleriska känsligheten ger verken en tyngd bortom deras fysiska mått. Otvetydigt skulle de enskilda målningarna också klara sig som solitärer utan den seriella presentationen.


"Blå kub" brodyr på filt, 17 X 17 cm, 2004 © Carl Anders Thorheim

Carl Anders Thorheim har en större variation i material och uttryck än sina medutställare, vilket samtidigt leder till en viss konstnärlig ambivalens. Utskurna seriefigurer i lackfärg blandas med tredimensionella tygklossar med lekfulla brodyrdekorationer. I ett närmast anarkistiskt drag låter han serieteckningens och handarbetets estetik mötas.


"Ovan situation" (detalj), akryl 192 X 50 cm, 2004 © Magnus Fliesberg

Magnus Fliesberg är den konstruktivt inriktade av de tre utställarna. Hans målningar kan sägas referera till tidig suprematistisk nittonhundratalskonst, likväl som till samtida grafisk design. I bildernas omväxlande formkonstruktioner finns en stramhet men samtidigt en lekfullhet som öppnar deras annars så slutna rum.

Stockholm 2004-03-15 © Leif Mattsson


Kort om: Anton Engvall, född 1966 i Eskilstuna. Magnus Fliesberg, född 1973 i Sollefteå. Carl Anders Thorheim, född 1961 i Eskiistuna. Alla tre är verksamma i Eskilstuna.

Länk till Sveriges Allmänna Konstförening

Tillbaka till startsidan för omkonst

skriv ut denna text