www.omkonst.com:
Mitt jag är spänt mellan fyra hästar
Dan Almqvist, Galleri Engström, 8/1 – 30/1 2005
Text: Susanna Slöör

"mitt jag är spänt mellan fyra hästar i fyra väderstreck"
(Erik Lindegren, ur dikten "Sökaren", Sviter 1947)

skriv ut denna text

Dan Almqvist (f. 1964) inleder målandet med att skapa en "spelplan" som lånar utseende och stämning från andra landskapsskildrare som exempelvis Carl-Fredrik Hill. Den sistnämndes franska kustlandskap från 1870-talet känner man ögonblickligen igen, utan att det för den skull handlar om exakta kopior. Almqvist har gjort om Hill-landskapen till stämningsmättade bildtecken eller symboler, vars funktion främst verkar vara att väcka en associativ genklang hos betraktaren. Man minns sin Hill som fick landskapen att framstå som själsligt inkännande porträtt, eller självporträtt. I de parafraserade bildrummen skapar Almqvist sedan en föreställning med "spelpjäser" som kunde vara hämtade från anglosaxiska barnboksillustrationer, från Grahames "Det susar i säven" eller Milnes "Nalle Puh".

Fabeldjurens blöta blickar som vi människor verkar programmerade att reagera på befolkar målningarna utan att sammanhangen helt tydliggörs. De söta djuren verkar vara där för den instinktiva reaktionens skull. Kattungen från ett "Förlåt mig"- vykort ruvar sfinxartat på sin gåta i det hillska vattenbrynet. Almqvist låter kitschens och konstens bibetydelser upplösa varandra och kvar blir ett tomrum som väntar på att fyllas. Likt sökaren i Erik Lindegrens dikt tvingar konstnären ut betraktaren på jakt efter andra associationer och nya tolkningar. Sådana som inte är vanemässigt knutna till det vi ser. Här och var dyker flaggor och emblem upp med färg och form som påminner om korsriddare eller engelsk örlogsflagg, med rött centrerat kors på vit botten. Andra figurer ser ut som halvt smultna vaxfigurer av heraldiska djur. Tanken stannar upp en stund vid Dick Bengtssons bildvärld, men fortsätter sedan snabbt sin vilsna bana.

Den hunger som vetgirigheten framkallar permanentas och skickar sökarens tanke på evighetslång resa inför Almqvists bilder. De känslor som verken väcker påminner om den nyvaknades snopet förlupna drömmar, den värld som alldeles nyss var så distinkt och verklig. Kvar blev endast stämningen.

Stockholm 2005-01-14 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"I bergen" 2004 © Dan Almqvist


"Luc-sur-mer" 2004 © Dan Almqvist


"Legend" 2004 © Dan Almqvist

Galleri Engström | Omkonsts startsida