www.omkonst.com:
Sevärt i korthet - mars 2005
Björn Melin, Galleri Hjärnstorm - Roger Simonsson, Galleri Cupido - Cecilia Elde, Galleri Olsson
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

Björn Melin t.o.m 23/3 på Galleri Hjärnstorm

Ovanför den svagt antydda konturen till en tallrik svävar tretton olikfärgade cirklar. Ett middagssällskap som till antalet och kompositionen för tankarna till Leonardo Da Vincis "Nattvarden". De brunbrända tonerna i underlaget kommer inte ur någon färgtub. Björn Melin leker elegant med sina objets trouvés. I det här fallet handlar det om gamla golv där endast klistret från den bortrivna heltäckningsmattan blivit kvar. Leken går igen i flera av utställningens funna och uppfunna bilder.

Roger Simonsson t.o.m. 8/3 på Galleri Cupido

"Somliga dagar" lyder titeln till en av Roger Simonssons (f. 1951) målningar. Den skulle kunna stå som ett tematiskt signum för Simonssons utställning som helhet. Målningarna kan då vara delar av en dagbok som endast är avsedd att fånga stämningen utan tydligt berättande element. Man anar resor och andra viktiga händelser som impulsgivare till Simonssons sammanställningar av kluriga färgytor och teckningsfragment.

Cecilia Elde t.o.m. 20/3 på Galleri Olsson

I fonden hänger en målning av en målning. GW -73 är signaturen. Resten av bilden formar sig som en tingens dubbelspeglade hyllning till den för mig okände mästaren. Åtminstone verkar ordnandet av de turkosa stolarna, njurformade borden med dess dignande innehåll samt kanintvillingarna på kudden längst fram närmast rituellt genomfört. Lamporna med skärmar som kunde dateras 40-tal befolkar återkommande Cecilia Eldes (f. 1964) myllrande och väldiga måleri.

Stockholm 2005-03-02 © Susanna Slöör

 

Galleri Hjärnstorm | Galleri Olsson | Galleri Cupido | Omkonsts startsida


 


 

 

 


"Måltid", 119x222 cm. 2003-2004 © Björn Melin


"Dagen" collage, akryl © Roger Simonsson


"Hemma hos" 2004, 190x200 cm © Cecilia Elde