www.omkonst.com:
Hängiven bilddyrkan
Peter Blake, Wetterling Gallery, 10/3 - 13/4 2006
Text: Björn Larsson

  skriv ut denna text
 

 

I Peter Blakes kreativa process finns gårdagens sensationer ständigt närvarande. Målningar, collage och assemballage innehåller nästan alltid historiskt autentiskt material av olika slag: tidningsurklipp, konsertbiljetter, samlarobjekt, vinylskivor, badges, pins, idolbilder av rockartister och filmstjärnor, bil- och flygplansmodeller samt annan populärkulturell rekvisita hämtad från loppmarknader och vintageförråd.

Få människor idag vet att Peter Blake var före Andy Warhol, Roy Lichtenstein och andra amerikanska popkonstnärer med att använda Marilyn, Elvis och bilder ur seriemagasin som citat i bildkonstsammanhang. Egentligen är det inte så konstigt; ingenstans i världen har den amerikanska rock`n roll och "skräpkulturen" från sent 1950-tal imiterats och återskapats med sådan rituell inlevelse och frenesi som i England. Född 1932 är Peter Blake ett barn av sin tid i den meningen. Och för honom är intresset för skräpkultur och idolbilder präglat av hängiven idoldyrkan och inte av distanserad ironi.
      Trots att kollektionen på Gallery Wetterling innefattar många nya verk har utställningen främst en retrospektiv prägel eftersom den visar verk ifrån 1975 och framåt. Här finns bland annat representanter ur målningsserierna "brottare" och "pin-up girls" som båda påbörjades redan på sextiotalet. Några collage och installationer skiljer sig mycket lite från förebilderna: uppklistrade sammanställningar av urklippta idolporträtt och samlarbilder på väggar, möbler och garderobsdörrar i pojk- eller flickrummet hemma hos ett riktigt fan.

I en tid när samtidskonsten mer och mer strävar efter ett allmännare uttryck som passar på den internationella konstscenen blir ett konstnärskap som Peter Blakes, med sin historiska patina och sitt nostalgiska tillbakablickande, nästan exotiskt brittiskt. Som betraktare blir man påmind om att bildkonst och grafisk konst traditionellt alltid stått varandra närmare i England än i Sverige. Men konstnärens kvällstidningsliknande instinkt är samtidigt uppfriskande, och speglad i Peter Blakes konstnärliga verksamhet kan stora delar av svenskt samtidsmåleri framstå som svalt opersonligt, politiskt korrekt och fortfarande alltför hårt knutet till en tradition enligt fransk klassicism och efterkrigstidens högmodernism.

Stockholm 2006-03-22 © Björn Larsson


 


 

 

 


"Gender Benders" © Bo Larsson


"Madame X " © Peter Blake

Wetterling Gallery | Omkonsts startsida    

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: