www.omkonst.com:
Grattis till årets Dynamostipendiat
Intervju med Dorothea Flodin, Fotografins Hus, Dynamostipendiat 2006
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
     

Efter drygt två års arbete med att etablera ett forum för samtida fotografi i Stockholm, får eldsjälen bakom Fotografins Hus, Dorothea Flodin, årets Dynamostipendium på 100 000 kronor. Stipendiet delas ut av Sveriges Bildkonstnärsfond till personer ”som på eget uppdrag skapar nya möjligheter för konstnärer att möta sin publik”.

—Det känns oerhört glädjande och överraskande, säger Dorothea Flodin, konstnärlig ledare och grundare av Fotografins Hus på Skeppsholmen i Stockholm, granne med Moderna Museet.
     Bakgrunden till satsningen var saknaden av ett forum för samtida fotografi i Sverige. Förebilden finns i Amsterdam, Huis Marseille. Men Dorothea Flodin påpekar att det inte är ett fotografiskt museum som hon vill skapa utan en kärnverksamhet kring fotografi med utställningar, seminarier, föreläsningar och workshops. Det finns även en pedagogisk vilja att höja fotografiets status och öka medvetenheten kring vad det är som gör en bild bra.
     —Vi lever för bilden som är viktig i nuet. Det kanske inte alltid är den tekniskt högtstående bilden som är det, utan den som har själ och lust för livet, menar hon. 

Dorothea Flodin är född i Sydafrika och har läst konstvetenskap i Stockholm och i Amsterdam, samt genomgått ett ettårigt curator-program i Stockholm. Hon vill bidra till att överbrygga klyftorna mellan det kommersiella, dokumentära och konstnärliga fotografiet.
     —I Sverige vill man gärna placera allt i olika fack. Man får inte överträda gränserna, misslyckas eller göra fel. Men jag har inget att förlora. Vi har ingen status eller position att försvara och inget annat uppdrag än det vi ger oss själva, säger Dorothea Flodin.
     Till sin hjälp har hon maken Anders Flodin och nya kollegan Anna Eriksson, grundare av bildbyrån Etsa Bild som nu väljer att satsa på Fotografins Hus.

Stockholm 2006-08-21 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Dorothea Flodin


Dorothea Flodin, Anders Flodin och Anna Eriksson

   
Fotografins Hus | Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: