www.omkonst.com:
Öppna landskap
"Landskap", samlingsutställning, Studio 44, 2/2 - 19/2 2006
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
   

Landskapet som hem för våra tankar, som visuell njutning och som tummelplats för omfattande konstnärliga experiment, kan sägas vara den samlande rubriken för den aktuella utställningen på Studio 44.

Bra konst behöver inte behandlas med silkesvantar eller skyddas mot sina mindre goda grannar. Den tål det mesta och blir bara ännu intressantare om den får stångas med sin omgivning. Inte behöver den finrummets sanktioner eller anemins tomhet. Den överlever trotsigt ändå.
     Detta har kuratortrojkan "Micke Målle & Andy" (Michael Lundberg, Måns M Müllner och André Sinnemark) tagit fasta på när de samlat ett sjuttiotal av våra intressantaste svenska samtidskonstnärer i en utställning med titeln "Landskap". Resultatet är inbjudande och mycket generöst presenterat. Med så kallad rysk hängning tillåts verken blanda sig i varandras världar i en mycket lyckad korsbefruktning. Det ofta missbrukade ordet mångfald får här en verklig innebörd, då valen av teknik och användandet av begreppet "landskap" givit så varierande uttryck.

Det är uppenbart att kuratorerna drivits av en grundmurad kärlek till konsten - en inställning som definitivt inte är allenarådande inom konstvärlden. Denna entusiasm för konsten i alla dess former är smittande, och man får verkligen hoppas att fler chanser ges till liknande presentationer för nämnda kuratorer. Varför inte låta dem ta hand om Vårsalongen på Liljevalchs nästa år, så vi får en uppdatering från årets 90-talsinspirerade salong till en verklig samtidspresentation.

Stockholm 2006-02-05 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Vy från utställningen "Landskap", Studio 44


Vy från utställningen "Landskap", Studio 44


© Petter Helje (vä) - © Leif Elggren (hö)

Studio 44 | Omkonsts startsida    

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: