www.omkonst.com:
På Melins vis
Truls Melin, Galleri Magnus Åklundh, Malmö, 28/4 - 10/6 2006
Text: Nicolas Hansson

skriv ut denna text
Malmökonstnären Truls Melin gör åter entré på den skånska konstscenen där en av de första anhalterna är Galleri Magnus Åklundh i Malmö.  

Det finns en inneboende hemlighetsfullhet I Melins monokroma skulpturer, en vänlig nonchalans där verken tycks leva sitt eget liv. Överenskommelsen mellan verk och betraktare är bristfällig men det är också där lockelsen finns. Kommunikationen är minimal om man så vill, allting filtreras genom den uniformt grågröna färgen och skapar på så sätt ett alternativ till det bullriga och distinkta. Melin har ett alldeles eget sätt att hantera återhållsamhet utan att begränsa sig till det minimala.

På Galleri Magnus Åklundh i Malmö visar Melin fyra skulpturer, där tre av dem är figurer förbundna med vvs-rör. I den representativa stumheten utspelar sig fiktiva cirkulära händelser. Logiken sätts verkningsfullt ur spel till förmån för återhållsamma påhitt.
      Den monokroma grågröna färgen åstadkommer en mild och känslofattig upplevelse, men samtidigt som den letargiska känslan infinner sig, genereras ett intressant oroande sinnestillstånd. Det är en sådan där färg som för tankarna till gamla väntrum, omklädningsrum eller toaletter. Alla har stött på liknande miljöer i sjukvården, skolan eller i lumpen.

Det fjärde verket är en modell av ett fartyg, även det täckt av den grågröna färgen. Med fulla segel borde det företa en resa, eller åtminstone uttrycka en rörelse framåt, men nej den stannar någonstans bortom här och nu.
      När vi nu är inne på fartyg så vore det tjänstefel att inte nämna Truls Melins offentliga skulptur, "Drömskepp", en hybrid av ett folkhemsfunktionellt hus och en båt som återfinns vid entrén till forskningscentret CRC vid Malmö Akademiska sjukhus. Centret är öppet för allmänheten.

Överlag är de fyra verken faktiskt smått geniala även om jag personligen har sett ännu bättre verk av Melin, t.ex hans tidigare mudderverk. Det jag uppskattar hos Truls Melin är känslan av det subtila, att upptäcka saker som hör ihop på ett eller annat sätt men som ändå inte riktigt kan förklaras rationellt eller förnuftigt. Dessutom är Truls Melins konst uppriktig och allvarstyngd på ett uppsluppet vis. Under 2008 kommer Dunkers Kulturhus i Helsingborg att göra en separatutställning med Truls Melins verk från de senaste tio åren. Ha tålamod, jag har det inte.

Malmö 2006-05-18 © Nicolas Hansson


 


 

 

 


"Ole Lukeie" 2006 © Truls Melin


"Nepton" 2006 © Truls Melin

   
Galleri Magnus Åklundh | Omkonsts startsida

KOMMENTERA ARTIKELN
Namn (frivilligt):
E-post (om svar önskas):
Här kan du lämna synpunkter på artikeln
till redaktionen: