www.omkonst.com:
Nystart för ALP galleri
"Inaugural Show", ALP galleri Peter Bergman, 4/10 - 10/11 2007  
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text

När Peter Bergman stängde sitt galleri på Riddargatan för snart ett och ett halvt år sedan var det många som väntade sig en snar återkomst på ny adress. Men flytten lät vänta på sig och under tiden infann sig en undran om någon nystart verkligen var att vänta över huvudtaget. Men till många konstnärers och konstälskares stora glädje är nu flytten genomförd till nya rymligare lokaler på Torsgatan i Vasastan.

Vasastan i Stockholm har från att ha varit ett relativt sömnigt galleridistrikt kommit att bli det nya heta centrat för presentationer av samtidskonst. Vid Hudiksvallsgatan huserar ett flertal av de trendkänsligaste Stockholmsgallerierna och på samma gata som ALP galleri finns det kaxiga Galleri Loyal. Så Peter Bergman kunde inte ha valt en bättre plats för galleriets återkomst.

Invigningen sker med en samlingsutställning med fem konstnärer födda på 1960 -70 och -80-talen, där flertalet är internationellt verksamma: Chantal Joffe, Lisa D Manner, Daniel Jensen, Ryan McLaughin och Paul Housley.
     Märkligt nog infinner sig genast en likartad stämning som i de förra lokalerna på Riddargatan, vilket möjligen har med hängningsteknken och definitivt med urvalet av konstnärer att göra. Bergman har redan från galleristarten 2002 tydligt markerat sitt intresse för den nya figurationen med dess inslag av graffiti och neonaivism. Där är han tyvärr relativt ensam bland de yngre galleristerna, möjligen med Galleri Loyal undantaget. Men den kyliga bilsalongsestetik som färgar flertalet av de nya gallerierna på Hudiksvallsgatan verkar glädjande nog inte intressera honom.
     Så välkommen tillbaka Peter Bergman, med dina ofta klurigt knasiga och varmt naiva konstnärer.

Stockholm 2007-10-17 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Vy från nya lokalerna på Torsgatan,
I förgrunden skulpturgrupp av Daniel Jensen.
I bakgrunden, till höger "Domino" av Lisa D. Manner

 


"Friends of the family" olja, 2007 © Daniel Jensen

   
ALP galleri Peter Bergman | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com