www.omkonst.com:
En plats och dess ljus
Lotti Ringström, Gerlesborgsskolan i Bohuslän, 7/7 - 12/8 2007 
Text: Margareta Persson

skriv ut denna text

Samtidigt med Tommy Östmars utställning på Konsthallen ställer Lotti Ringström ut måleri på själva Gerlesborgsskolan.

Det är en ovanligt vacker hängning i en annars erkänt svår utställningslokal, som närmast har formen av en korridor. Men, här finns generösa fönster mot det omgivande landskapet och havet. Ljuset flödar in och fångas upp på ett närmast magiskt sätt i Lotti Ringströms till synes enkla målningar.

Lotti Ringströms bildvärld rör sig mellan Lacoste i sydfrankrike och Brantevik på Österlen. Mer eller mindre fragmentariska former avtecknar sig à la prima mot zink- eller aluminiumplåtens bakgrund. Särskilt spännande upplever jag hennes allra senaste verk, vari hon ofta skickligt utnyttjat en fördrivning av färgtonen i bakgrundsplåten, eller på kartongen. Formerna har också fått växa ut och det uppstår ibland ett ljus som vibrerar. Ett måleri av renaste slag, med bilder som suger in betraktaren. Det är underbart att få bli så förförd.

Och det är just i hennes säkra gestaltning av ljuset som betraktaren känner igen sig. Få målare förmår idag så träffsäkert skildra en plats och dess ljus. Det är ett personligt och subtilt måleri med en högt utvecklad känsla för färgens möjligheter. Ett måleri som någonstans bottnar i det informella, men som också genom det okonventionella materialvalet är en produkt av vår egen tid.

Bohuslän 2007-07-11 © Margareta Persson


 


 

 

 


"Lacoste 24 november 2006", olja på aluminium
© Lotti Ringström


"Lacoste 10 december 2006", olja på aluminium
© Lotti Ringström

   
Gerlesborgskolan i Bohuslän | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com