www.omkonst.com:
Rapport från New York:
Måleri som sublimerad erotik

Cecily Brown, Gagosian Gallery, New York, 20/9 - 25/10 2008
Text: Susanna Slöör
"South of the South", 2008, Olja på duk, 246,4 x 261,6 cm
© Cecily Brown. Courtesy Gagosian Gallery. Photography by Robert McKeever

En av de senaste årens mer intressanta internationella bekantskaper är Cecily Brown (f. 1969). På prestigegalleriet Gagosian Gallery i Chelsea, mer att likna vid en konsthall till formatet, möts man under oktober av ett färgexplosivt upphettat måleri som på ytan nästan är för skönt för att kunna ta på allvar. Som i de flesta fall lär man oftast känna de internationella stjärnornas verk genom reproduktion och inte sällan blir man besviken när man väl står där framför dem. En given förklaring är naturligtvis att konstnärerna och i synnerhet målarna på den här nivån pressas till en produktion som till slut inte bottnar längre, där man tvingas upprepa sig själv på ett allt mer förytligande sätt. Därför är det med viss tillfredställelse jag ändå kan konstatera att Cecily Brown verkar vara tillräckligt säker och kraftfull i sitt arbete för att kunna hantera den situationen. På den aktuella utställningen gäller det dock främst de större verken. De mindre brödmålningarna känns just inte mer än som eftergifter åt köpare med tunnare plånbok.

"New Face in Hell", 2008, Olja på duk, 246,4 x 226,1 cm
© Cecily Brown. Courtesy Gagosian Gallery. Photography by Robert McKeever

Bortsett från denna inledande reservation är Cecily Brown en riktigt driven målare, med säker känsla för sitt medium. Man skulle kunna, särskilt med endast den här utställningen i minnet, kunna räkna in henne i en naturlyrisk abstraherande tradition. Men hon tillhör även den masskulturellt intresserade figurativa vågen av målare genom sina underliggande val av motiv. Signifikant för de senaste 15-20 årens masskultur är inte minst den dramatiskt ökade tillgången av pornografi, som med hjälp av Internet enkelt laddas hem till var mans dator. Cecily Browns målningar har ofta utgått från porrbilder. På den aktuella utställningen kan man i serien ”Skulldiver” i målningens epicentrum ana ett huvud nedböjt över en man eller kvinnas underliv.

"Skulldiver 2", 2006, Olja på duk, 215,9 x 226,1 cm
© Cecily Brown. Courtesy Gagosian Gallery. Photography by Robert McKeever

Med uppenbar fascination för natur i dess mest kulturellt laddade form, påhejad av vispande penseldrag och intensiva färgackord, saboterar Cecily Brown med lust såväl betraktarens eventuella fördomar mot skönmåleri som köpesex. Att måleriet i sig bär sin sublimerade form av erotik, instämmer säkert många utövare i. Uppfriskande eller motbjudande står var och en fritt att välja. Cecily Brown spelar hur som helst rispande och elegant på den här strängen.

New York 2008-10-15 © Susanna Slöör

Gagosian Gallery | Omkonsts startsida


Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com

 

      
skriv ut denna text