www.omkonst.com:
Ett djävulskt samspel
Helene Edgren, ”Av djävla ägg blir djävla ungar”, Galleri Ping Pong, Malmö 12/1 – 2/2 2008 
Text: Nicolas Hansson

skriv ut denna text

Medeltida träsnitt fungerade ofta för att uttrycka ett påbud eller en upplysning. Konstnären Helene Edgren har på ett slående och underfundigt sätt utnyttjat kristna värderingar och den moraliska symbolik som präglade många medeltida bildlösningar.
     Genom att enbart ändra blicken hos de kvinnliga huvudfigurerna har hon på så sätt öppnat för ett helt nytt psykologiskt samspel mellan kvinnan och djävulen, vilka är bildernas huvudfigurer. Effekten blir medryckande då blickarna utstrålar en medveten integritet men som också är en aning olycksbådande.
     Originalmotivens uppbyggnad kring en tydlig dualism mellan gott och ont trängs tillbaka för en självmedveten relation i modern relativistisk tappning.  För en kort stund förlorar man kontakten med omvärlden. Det är gott betyg.

Utställningens höjdpunkt är definitivt det svartmålade fågelboet, tillverkat av delar från en spjälsäng. Det kantiga och tvära boet knyter samman en uddig och burlesk sensualism. Det är vid sådana tillfällen som Edgrens konst har som mest karaktär, när hon utmanar sig själv, ofta med ett behärskande anslag där desperation och humor är intimt sammanflätade.
      Jag har haft förmånen att följa Edgrens konstnärskap sedan hon gick på konsthögskolan i Malmö. Det är några år sedan nu och får hon tid att utvecklas i egen takt känns det som om det kan bli ett konstnärskap som kan hävda sig i långt vidare kretsar. 

Malmö 2008-01-24 © Nicolas Hansson


 


 

 

 


© Helene Edgren


© Helene Edgren

   
Galleri Ping Pong | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com