www.omkonst.com:
Avgrunden i nuet
Peter Ern, ALP Peter Bergman, Stockholm, 4/10 – 8/11 2008
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

Alla människor har säkert sina ögonblick i vardagslivet när verkligheten fryses någon sekund. Det kan ske i bilkön mot en regngrå himmel, eller en sen vintereftermiddag när gatubelysningen tänts och himlen lyser envist rosa istället för att vara mörk och omslutande. Det frusna nuets tristess kan vid känsliga tidpunkter i livet närmast utvecklas till en fasansfull upplevelse. Antingen paralyserar den och utlöser apati eller så kan den leda till en häftig förändring. Peter Erns målningar blir i mina ögon porträtt av dessa plötsliga avgrunder som nuet löser ut.

Peter Ern använder sig av den skarpa konstrasten mellan exempelvis ljus och mörker för att framhäva sin upphöjda evighet. Parklyktans inringande sken, den upplysta vägreklamskyltens upphöjdhet eller de lekfulla bromsspårens gummitatuering av asfalten stryper såväl som utlöser händelsen i bilden.

Det är framförallt genom Peter Erns återhållna och konsekventa val av motiv som den här utställningen intresserar. I en svit med något mindre målningar saknas den tydliga utgångspunkten. Här drar man hellre iväg och gör jämförelser med andras måleri. De större verken störs inte lika uppenbart av denna problematik. Inför dem väcks mina minnen av tidigare vägval samt alla dessa uteblivna.

Stockholm 2008-10-23 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"Into the Wild", olja, 50x70 cm, 2008 © Peter Ern


"Need for Speed", olja, 50x70 cm, 2008 © Peter Ern

   
ALP galleri Peter Bergman | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com