www.omkonst.com:
Låsningen
Helena Mutanen, Susanne Pettersson Gallery, Stockholm, 17/1 – 9/2 2008
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

Hela installationen ”Series” med nycklar i serier, som DNA-liknande spiraler, och oupplåsbara lås utstrålar en slutenhet, som om Helena Mutanen räknat ut mina förväntningar och dömt dem på förhand. Stämningen i rummet känns därför förebrående på ett märkligt vis. Om så verkligen är fallet, så har hon ju rätt. Jag hade räknat med att ta del av hennes underfundiga, absurda och burleska sammanställningar av objekt, med högt ställda förväntningar. Hon är en av de få som klarar balansakten att arbeta i en surrealistisk tradition med assemblaget som form, utan att förlora ett eget tydligt tilltal. De hisnande metaforerna som ofta känns rent fysiskt i magtrakten, använder ofta en äcklande humor som bräsch för att komma åt det djupaste existentiella allvaret. Något exempel finns att se vid sidan av utställningen på kontoret.

Jag tänker på objektet med tandraden infogad till en boll i hudfärgad massa och fastmonterad på en glaskub. Man minns åttaåringens alltför stora tänder och det svidande munsåret efter sugandet på den egna läppen, ett tics i vårkylan. Eller så är det mormors lösa tandrad, den som man en gång upptäckte i tandborstglaset. Med det skräckblandade skämtet som domkraft dyrkar Helena Mutanen upp de allra mörkaste skrymslen i själen, där vi gömt rädslan för döden bland våra tidigaste reflektioner kring tillvaron.

I den större installationen som upptar båda våningarna på galleriet saknas dubbelspelet mellan kringgåendet och direktheten, som humorn förlöser. Temat med lås och nycklar innehåller självfallet en rad tolkningsmöjligheter och metaforer, men de känns för uppenbara och överrumplar inte på samma sätt som i många av hennes andra verk. Istället verkar det som om konstnären medvetet har dragit sig undan, lite stött: räkna inte med mig på förhand. Tyvärr sker det på bekostnad av det egna och till förmån för ett anonymare och mer avskalat uttryck som man känner igen allt för väl från dagens konstscen. Men förhoppningsvis är installationen en nödvändig reaktion och ett led i utvecklingen, för att inte förlora fokus på allvaret.

Stockholm 2008-01-24 © Susanna Slöör


 


 

 

 


"Kompakt spiral" 2007/2008, 40x60 cm, svetsat järn
© Helena Mutanen. Foto: Peter Svedberg

 


"Prototyper" 2007/2008, 28x39x10 cm, betong
© Helena Mutanen. Foto: Peter Svedberg

 

   
S P Gallery | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com