www.omkonst.com:
Fridömd världen över
Charlie Roberts, Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, 5/9 – 5/10 2008
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

Hur oemotståndligt lätt smyger sig inte mellanorden in och hetsar tanken. De som varken tillhör det ena eller andra språket, och uppstår som en tillfällig felläsning eller biassociation. ”Freedom world tour” kallar Charlie Roberts (f. 1984) sin utställning med måleri, träskulptur, teckning och video på Magnus Karlsson. ”Freedom” blir ”free doom” blir ”fridömd” i min hjärna som gärna drar iväg på språkliga äventyr. Roberts är amerikan bosatt i Oslo och närmar sig sin kultur med olika perspektiv, utifrån men inifrån.

Jag hade lika gärna kunnat möta Charlie Roberts bildvärld på Galleri Loyal som satt en ära i att introducera unga eruptiva amerikanska konstnärer, främst målare, på den svenska konstscenen. Gemensamt för dessa är ett ”primitivt” språkbruk med andliga övertoner, där ”anden” eller snarare ”andan” som hyllas är stämningen på ”gatan” - musiken, artisterna, ikonerna som håller sin generation fjättrad vid sin ungdom. En ”stamkänsla” berusar kulturen och konsten. Charlie Roberts tillbedjer världens ”Easy riders” och mejslar ut i trä och målningar sina vänner som totemfigurer. Scenen och utlevelsen skyddas av murar mot en fientligt sinnad publik. Fridömda fjättras vid sin kulturs bojor, tyngs av den 11 september 2001, men uppfylls över dess ”världen runt”- befruktande möjligheter.

Charlie Roberts känsla för och kunskap om sina valda material tillför en dimension som inte hämmar utlevelsen. ”Stamfrändskap” med en Bachelder eller en europé som Baselitz finns där, men också ett driv som förhoppningsvis låter sig förlösas i egen sak.

Stockholm 2008-09-15 © Susanna Slöör


 


 

 

 


Översikt utställning © Charlie Roberts


"Back up busta", 2008 ©Charlie Roberts


   
Galleri Magnus Karlsson | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com