www.omkonst.com:
Kärlekens slagfält
"Tillsammans", Mette Björnberg och Richard Johansson, Växjö Konsthall, 11/6 – 9/8 2009
Text: Thomas Lissing

skriv ut denna text
"Frestelsers" © Björnberg/Johansson

"Nedkomst" © Björnberg

"Mütti & Idol Ikon" © Johansson
Utställningen "Tillsammans" med Mette Björnberg och Richard Johansson har intagit Växjö konsthall, lagom galen och lättsam och full av intryck. Så komplex att man gärna kommer tillbaka mer än en gång, låter sig förundras och upptäcker nya saker om och om igen.

"Tillsammans" är den dubbeltydiga titeln. Mette och Richard lever nämligen tillsammans och här kastas vi rakt in i familjelivet, eller snarare in i en fantasi om deras relation. Bilden av familjen Björnberg-Johansson handlar om fria själars rörlighet; det är mycket cirkussällskap, zigenare, gycklare eller upptäcktsresande över de samlade verken.
      Tillsammans står även för att båda konstnärerna ställer ut på samma plats, separata verk sida vid sida, men också ihop. Som fusionen i den gemensamma installationen "Gränsland". I den samsas aparta föremål i ett slags slagfält; kanske kärlekens slagfält? Miniatyrsoldater, ett par jättestövlar, en liten fågel som sitter på ett leksaksgevär. Mycket symbolik förstås, men är det verkligen nödvändigt att tolka in så mycket?
      Richard Johansson tycker inte det. Han får impulser av verkliga händelser, lustfyllda som tragiska, men låter dem inte urarta till djupa analyser. Flyktiga reflektioner leder till absurda fantasier, sen är det inte mer med det. I en lättillgänglig sommarutställning fungerar förhållningssättet utomordentligt; konsten underhåller, förundrar och gläder utan pretentiösa krav på mörka undertoner.

Men visst finns där ett visst mått av allvar bakom den lekfulla och ibland lite glassiga ytan. Konstigt vore det annars. Björnbergs verk "Kvicksilverblänk" är på samma gång förföriskt och otäckt. En liten vask helt enkelt, men med en silverblank droppe som bubblar upp ur avloppet. En naturens hämnd, ett bakslag av miljöförstöringens effekter. Likaså "Svavelsång". En vacker skulptur, men osar den inte lite av främmande och farliga ämnen?


 


 

 

 

Ett tält av äldre modell står i lokalens ena hörn. Verket, med den självklara titeln "Tältet", är närapå självbiografiskt eftersom Johanssons mamma arbetade på fabriken där det syddes. På tältduken har han sedan målat fåglar, massor av fåglar, stelt fångade precis som i ornitologens fälthandbok. Själv fastnar jag särskilt för det mixade verket "Min farfars arm", ett ömsint porträtt och samtidigt en säker kombination av olika konstnärliga uttryck. Bilden av farfars grova och tatuerade underarm är omsorgsfullt broderad på en avlång kudde, en kudde som står lutad mot en väl använd lastkärra. Arrangemanget utstrålar kärlek och respekt.
      Utställningen "Tillsammans" vibrerar av känslor. De surrealistiska samlingarnas lekfullhet och färgernas värme gör den till en både intressant och behaglig upplevelse.

Växjö 2009-06-26 © Thomas Lissing


"Tillsammans" (vä), "Min farfars arm" (hö) © Björnberg/Johansson


Växjö Konsthall | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com