www.omkonst.com:
Blad för blad – fläta i papper
Woo-Bock Lee, Galleri Sigma, Växjö, 28/2 - 21/3 2009  
Text: Thomas Lissing

skriv ut denna text
"Hem" (detalj) © Woo-Bock Lee  
"Continuance" © Woo-Bock Lee

En annorlunda utställning har hittat till Galleri Sigma i Växjö. Woo-Bock Lee arbetar med papperskonst. Nja, inte origami som man först kanske tror, utan bilder framställda av lager med tunna sidor ur böcker och tidningar. Woo-Bock Lee bor och verkar sedan länge i Kista, men har sitt ursprung i Sydkorea. Dit återvänder hon i sitt konstnärskap, sammanfogar tunna blad med traditionella skrivtecken till vackra och spännande bilder. Allra märkligast är kanske de verk närmast entrén som består av tunna papperssnören som flätats tätt ihop på ett metallnät. Varje snöre består av ett omsorgsfullt tvinnat bokblad, ett otroligt tidsödande arbete förstår man när man ser dessa mattor.

De övriga bilderna liknar mer traditionella collage, men också de bär spår av flitigt hantverk. Tunna, tunna papper sitter omlott med mycket små bitar. Skört och kraftfullt på en gång. Som svensk och västerlänning ser man förstås det estetiskt tilltalande i dessa bilder. Men vilken betydelse hade vi gett textsnuttarna om de varit på till exempel svenska? Formen av skrivna dokument med ålderdomlig prägel inger respekt och vördnad, något som gör det lätt att


 


 

 

 

gilla dem. Trots skrivtecknen och det traditionella hantverket anar jag ändå vissa västerländska influenser. Inslagen av guld och rutor i olika färger ger associationer till exempelvis Gustav Klimt och Paul Klee, liksom färgskalan och formspråket för tankarna till Georges Braque under dennes kubistiska period. Förutom just tecknen är det dock helt abstrakt. Bara i bilden Blomsteräng dyker några blommor upp, tecknade i tusch.

I det stora verket "Continuance" tycker jag mig ändå se bilden av en stad, som ett satellitfoto från hög höjd. De tio collageförsedda elementen innehåller bara tecken på papper, men ändå framträder kvarter, enstaka hus och parker. Det mörka band som löper över dem och just visar på kontinuiteten skulle kunna vara den flod kring vilken staden växt fram. Lite synd är det allt att vi inte får ta del av någon av Lee’s fristående installationer, men det som finns här räcker ändå. Woo-Bock Lee’s papperskonst imponerar inte bara hantverksmässigt, utan också med sin skönhet.

Växjö 2009-03-06 © Thomas Lissing

 
Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com