www.omkonst.com:
Nyläsning av Franco Leidi
Franco Leidi, "Att vara tillsammans", Millesgården, Lidingö, 30/5 – 30/8 2009
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
I förgrunden: "Vilande", objekt, 1986 © Franco Leidi Objekt, blandteknik, 2003-2007 © Franco Leidi

Franco Leidi (1933-2008) betraktades under hela sitt trettiosjuåriga konstnärsliv i Sverige som något av en främmande fågel. Invandrad från Italien 1971 förde han med sig ett bildspråk som tedde sig tämligen apart för vårt sekulariserade land. Det betraktades ofta som aningen svårsmält med dess latinska ikonografi, inte sällan kryddad med sadistiska eller sadomasochistiska inslag.

Det är därför extra intressant att som på Millesgården kunna se en mer avskalad Leidi, utan den alltför tyngande våldsrelaterade överbyggnaden. Kanske är det först nu - tragiskt nog efter Leidis död - som hans bilder kan få sin rättmätiga presentation.
      Västerås konstmuseum har tillsammans med Sune Nordgren producerat vandringsutställningen. De bör ges en eloge för bildurvalet som kan sägas vara ett försök till nyläsning av Leidis konstnärskap.

Som utställningens ryggrad tjänar trettiotre av Leidis allra senaste (och i mitt tycke mest intressanta) akvareller. I dessa framträder ett helt uppdaterat bildspråk med starka drag av 2000-talets nyfiguration. Det katolska arvet finns kvar, men personskildringen är betydligt mindre emblematisk. Dessutom finns där ett inslag av humor och ironi som är ganska förlösande. Jag associerar direkt till den absurdistiska grenen av den italienska nittonhundratalslitteraturen, som exempelvis Italo Calvino. Kanske är det det högstämda tilltalet i kombination med en drastisk humor som framkallar denna association.


 


 

 

 

I objekten, som i flertalet fall är presenterade som moderna ikonostaser, finns en tydligare koppling till Leidis tidigare presentationer. De är överdådiga, eklektiska och fullständigt galna i sin totala avsaknad av anpassad smaknivå. I vissa fall framstår de som hädiska monument, i andra som futuristiska altartavlor för en framtida nyandlig rörelse. Men de är alltid intressanta i någon form, kanske som ett slags maximalistiska ikoner och som omisskännliga signaturverk för konstnären Franco Leidi.

I samband med utställningen ger Kalejdoskop Förlag ut en bok om Franco Leidi: "Att vara tillsammans", med texter av Thomas Kjellgren och Sune Nordgren. I denna utmärkta konstpresentation framträder ännu tydligare den önskade nyläsningen av Leidis verk.

Stockholm 2009-06-18 © Leif Mattsson


Akvarell, 2000-tal © Franco Leidi


Millesgården | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com