www.omkonst.com:
Tre verkligheter
Linn Fernström, Anna Bokström och Kristina J Eldon, Galleri Arnstedt, Östra Karup t.o.m. 2/8, 2010
Text: Anna Sandberg

skriv ut denna text
"Fiskaren" © Linn Fernström ”"Paret" © Linn Fernström

Linn Fernströms bildspråk är oefterhärmligt. Prunkande rosenrankor trängs med apor, undulater och konstnären själv. Snårskogen är tät och det otäcka lurar i varje bild. Det råder inget tvivel om saken, den sönderfallande världen omkring oss är utställningens huvudperson. Den må söka gömma sig bakom ljuva färger och förföriska fjärilar men när den kläs i sitt vackra kamouflage blir den bara ännu tydligare.
      På Galleri Arnstedt visas 16 teckningar och sju större målningar. Motiven i några av teckningarna återkommer i målningarna, där blyertsgrunden byggts på och givits en sista "twist" - dekorerats om man så vill. Och det är just det som behövs. När Linn Fernström mer sparsmakat än tidigare låter sina verk blomma ut lyfter de. Laddade med fantasi och overkligheter blir verken påträngande verkliga. En apa visar upp sin grodfångst. Undulater svävar över ett sorgset par, sänker sina fiskelinor ned mot dem. Bakom en ridå av rosor i en ruinstad syns en flicka, brutalt genomborrad av änglavingarna hon bär. Både människorna och djuren är utsatta. Båda försöker de förlika sig med tillvaron. Världens slagfält, inre som yttre blir en grotesk och samtidigt oerhört vacker plats. Linn Fernströms verk sträcker sig långt bortom sig själva. Det är ett nöje att se.

I projektrummen ställer Anna Bokström och Kristina J Eldon ut. Bokströms fotografier är dokumentärt lågmälda. Privata och intima behandlar de ett personligt trauma. Bilden med nedblodade dambindor upphängda på rad på tvättlinan är hemsk och samtidigt lite äckligt rolig. Bokström borde fortsatt på den tråden. Följt kroppens och äcklets tradition tydligare, visat upp den oanständiga kvinnan. Istället blir det stundtals för snällt, för privat för att riktigt engagera.
     I rummet bredvid tar Kristina J Eldon fasta på formen, ljuset och mönstret. I kraftiga kulörer närgranskar hon till synes ointressanta ting som gardinen. Nära, nära går hon så att den sträva väven får ett eget liv framför kameran. Doften av gammalt skolbibliotek hänger tung över bilden. Eldons abstraktion av verkligheten är enkel och avväpnande vacker.

Östra Karup 2010-07-26 © Anna Sandberg


 


 

 

 


"Den tomma famnen" © Anna Bokström

 


”Våg IV" © Kristina J Eldon


Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com