www.omkonst.com:
Till minne av Arne Isacsson
Arne Isacsson, Gerlesborgsskolans grundare har avlidit, 26/9 2010
Text: Yngve Brothén

skriv ut denna text
"Vårljus", akvarellmonotypi, 2001 © Arne Isacsson
Arne Isacsson, Gerlesborgsskolans grundare

Gerlesborgsskolans grundare konstnären Arne Isacsson avled den 26:e september, 93 år gammal. Han lämnar efter sig livskamraten Margareta Blomberg och barnen Åsa, Maria, Måns, Magnus, Eva, Arna och Jörgen.

Arne Isacsson föddes i Ronneby 1917. Efter studier vid Södra Latin i Stockholm och Östra Real i Göteborg hamnar han, under en cykeltur längs den bohuslänska kusten på jakt efter ett ställe att starta konstskola på, i Gerlesborg, fascinerad av det dramatiska landskapet. Året är 1943. Ett år senare grundar han Gerlesborgsskolan i Bohuslän som sedan får sin avknoppning i Stockholm 1958. Nämnas bör att han också var mycket drivande i processen vid skapandet av Nordiska Akvarellmuseet.
     Arne Isacsson var en betydande pedagog som höll kurser och workshops under mer än 50 år. Han skrev också ett flertal böcker, främst om akvarelltekniken.

Hans nyfikenhet på, i första hand, akvarellteknikens uttrycksmöjligheter sinade aldrig. Det vittnar inte minst hans experiment med akvarellmonotypier om. Denna teknik tog han fram i slutet av 1990-talet, över 80 år gammal. Arbetssättet var nytt och han gick här, från att ha varit en naturalistisk skildrare av den bohuslänska naturen, då han ofta sågs i sin mobila ateljé i Gerlesborgs omgivningar, till ett mer abstrakt formspråk där ljuset kom att spela en allt viktigare roll.   

Isacsson ställde ut frekvent ända in i det sista och så sent som i somras visade han en separatutställning på Lokstallarna i Strömstad samt deltog på en självporträttutställning i Gerlesborgs Konsthall tillsammans med många namnkunniga yngre kolleger.  

Gerlesborg 2010-10-05 © Yngve Brothén


 


 

 

 


"Bonnieux", akvarell, 1980-tal © Arne Isacsson


Arne Isacsson i ateljén

 

Gerlesborgsskolan i Bohuslän | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com