www.omkonst.com:
Minns tårarna
Skulptur i Pilane 2010, Tjörn, Bohuslän, 12/6 - 3/10 2010
Tony Cragg, Laura Ford, Jonas Holmquist, Jitish Kallat, Leo Pettersson, Nils Ramhöj, Ursula von Rydingsvard, Steinunn Thorarinsdottir
Text: Jan Manker

skriv ut denna text
"Borders" © Steinunn Thorarinsdottir "Tornesol" © Jonas Holmquist "Weeping Girls" © Laura Ford

Skulpturparken Pilane på Tjörn har i år utvidgats något och bjuder för fjärde året i rad på en variationsrik utställning. Några av skulptörerna har deltagit tidigare och vissa verk står kvar från de senaste åren men det nytillkomna dominerar.

Tre verk utgörs av installationer som täcker ett större område. ”Borders” av Steinunn Thorarinsdottir består av ett större antal människogestalter i aluminium och gjutjärn som befolkar ett stenigt parti av parken. Där finns den maktlystne och den underkuvade människan och gestalter i olika sinnesstämningar representerade.
     Kylan och hårdheten i själva materialet kontrasterar mot ”Weeping Girls” av Laura Ford. Hennes gråtande flickor gråter med hela kroppen och hon lyckas forma bronset till något mjukt och levande.
     Nils Ramhöj har återskapat naturen i sitt verk ”Rekonstruktion”. På stubbar efter fällda träd växer hans ditmonterade björkstammar upp och bildar en artificiell och avlövad björkskog. En rekonstruktion som kommenterar skogsskövlingar runt om i världen.

Jonas Holmquist låter ljusets växlingar skapa rörelse i ”Tornesol” (solros). En skulptur som bygger på en strikt konkretistisk tradition får i detta sammanhang ett levande och organiskt uttryck.

Den indiske konstnären Jitish Kallat ställer en tämligen enkel fråga i sitt verk ”W.W.Y.B.H.” (when will you be happy) med hjälp av förhistoriska ben. Vitheten i benen lyser hård och kall i ett lanskap vars skönhet kan ge upphov till euforisk lycka. Det är kanske en indisk variant av den klassiska latinska uppmaningen "memento mori".

Tjörn, Bohuslän 2010-07-07 © Jan Manker


 


 

 

 


"Rekonstruktion" © Nils Ramhöj


"W.W.Y.B.H." © Jitish Kallat


"Borders" © Steinunn Thorarinsdottir


Pilane, Tjörn | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com