www.omkonst.com:
Rum för konsten eller platsen
"Konstruktioner" 4/9 - 7/11 2010, "Kommentarer "4/9 – 6/3 2011, "På Begäran!" 4/9 – 16/1 2011
Västerås konstmuseum
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text

"Ljushus", 1995
© Mikael Richter

I förgrunden, verk av Anna Stake
I bakgrunden, verk av Annika von Hausswolff och Cecilia Edefalk

I början av september slogs portarna upp för Västerås Konstmuseum på ny adress. Konstmuseet och länsmuseet har gemensamt flyttat in i anrika industribyggnader på Karlsgatan, helt nära järnvägsstationen. Som boende i Stockholm kan ett uteblivet besök svårligen ursäktas när museet ligger så bekvämt till, cirka en timmes tågresa från port till port. Regionen växer och Västerås Konstmuseum har nu möjligheter att locka fler än västeråsare med intressanta utställningar.
    Industrikänslan har tagits till vara och husets försörjningssystem är väl synliga i taket. Rummen bjuder på generös takhöjd och utställningsrum öppnar sig i fil.

Till öppningen har man valt att göra en utställning med en ambition att knyta an konst, arkitektur och rum. Aseas på sin tid nydanande utveckling inom elektroteknik, motorer och generatorer, är tänkt att vara klangbotten till konstverken och dess bakomliggande kreativa processer. Konstruktion, ljus, elektricitet är gemensamma nyckelord.
     Idén låter förträfflig, men jag blir betänksam över den smygestetisering som äger rum när verk och plats förs ihop på detta sätt. Är det verkligen utifrån detta perspektiv som man ska förstå verk av exempelvis Clay Ketter och Mikael Richter. Christian Partos magnifika ”Visp” av metallvajrar, programmerade lysdioder, som piskas runt av elmotorer, har hittat sin naturliga hemvist. Men den smygande känslan är att konsten här har underställts fascinationen för platsen. Det kan jag i och för sig ursäkta på en premiärutställning, men här finns något för kommande utställningsmakare att bita i.

Öppningen bjuder även på två utställningar med rötter i museets samlingar. Det är inte mycket att orda om ”På begäran”, den trogna publikens önskan att återse måleri av traktens döttrar Elsa Celsing och Brita Nordencreutz, aktiva från tidigt 1900-tal och fram till 1970-80-tal.
     Samlingsutställningen ”Kommentarer” lyfter fram kvinnliga nutida konstnärer som museet köpt in verk av från 1995 och framåt. De senaste decenniernas språkliga ljusfyrar lyser klart över den här sammanställningen: genus, identitet och spänningen mellan det vackra och fula. Inte så överraskande, utan ett strömlinjeformat tidsdokument över museets inköp under den här perioden.
     Att spegla sin tid är självfallet ett uppdrag. Jag ser dock med spänning fram emot när man på allvar tar sitt hus i besittning och underställer det konsten. Museet har med sina nya rum förutsättningar att göra avtryck framöver

Västerås 2010-09-15 © Susanna Slöör


Konstruktioner 4.9 – 7.11 2010
Kari Cavén, Hreinn Fridfinnsson, Marja Kanervo, Clay Ketter, Adrian Paci, Christian Partos, Mikael Richter, Fredrik Wretman
Kommentarer 4.9 – 6.3 2011
Lotta Antonsson, Elina Brotherus, Cecilia Edefalk, Maria Friberg, Hreinn Fridfinnsson, Annika von Hausswolff, Marilyn Minter, Anneè Olofsson, Anna Persson, Anna Stake
På Begäran! 4.9 – 16.1 2011
Elsa Celsing och Brita Nordencreutz


 


 

 

 


"Visp", 2000 © Christian Partos


"Stack", 2002 © Clay Ketter


Verk av Elsa Celsing


"Tillbaka till naturen", 1993 © Annika von Hausswolff

 


Västerås konstmuseum | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com