www.omkonst.com:
Wyeth i syskonens värld
Andrew Wyeth, Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Tjörn, 14/5 - 5/9 2010
Text: Jan Manker

skriv ut denna text
"Sädessäck", 1961, akvarell, 57,4 x 36,4 cm
The Marunuma Art Park Collection © Andrew Wyeth
"Alvaro på furstukvisten", 1942, akvarell, 54,8 x 75 cm
The Marunuma Art Park Collection © Andrew Wyeth

När Andrew Wyeth gick bort 2009 vid 91 års ålder lämnade han en rik bildvärld efter sig. Han stod under hela sitt liv fri från alla modernistiska strömningar och utvecklade istället med stor integritet ett mästerligt akvarellmåleri där han ofta skildrade den enkla vardagen och dess människor i bortglömda och fattiga delar av USA. För många av oss är han mest känd för målningen "Christina's World" från 1948 där en kvinna ligger på ett gult fält och blickar mot ett grått och förfallet hus vid horisonten.
     På sommarens utställning dyker denna kvinna och hennes värld upp igen i en svit akvareller med namnet "Olsons hus". I detta hus i delstaten Maine bodde Christina och hennes bror Alvaro och drev den lilla lantgården under stora umbäranden. Christina drabbades i sin barndom av polio och blev förlamad från midjan och nedåt, släpade sig fram hela livet utan hjälpmedel men lyckades ändå tillsammans med brodern att livnära sig på sin gård. Andrew Wyeth blev god vän med detta syskonpar och fick förtroendet att röra sig fritt i deras värld och skildra deras liv under 30 år.

En gripande svit bilder visar enkla föremål och redskap, interiörer av huset och utblickar mot ett kargt landskap och Alvaros och Christinas vardagssysslor. Trots att bilderna har en dokumentär prägel lyckas Andrew Wyeth höja digniteten i denna vardag till något stort och allmängiltigt. Det är inte bara Christina och Alvaro det handlar om utan människans livsvillkor som här träder fram i avskalad form. Målningarna ger mig märkligt nog associationer i första hand till olika filmer, framför allt till Kenato Shinodos "The Island" (Den nakna ön) från 1962 där en familj kämpar hårt för sin överlevnad.

Andrew Wyeths akvareller har dessutom måleriska kvaliteter som fascinerar. Ett mycket fritt och flödigt måleri kombineras med exakta isättningar med torr färg och trots en dov färgskala lyckas Andrew Wyeth skapa en kolorism där färgerna lyser. Hans akvarellteknik har bildat skola runt om i världen. Det finns också ett samband med japanskt och kinesiskt måleri i Andrew Wyeths bilder och det kanske förklarar varför hela denna bildsvit ägs av privatsamlingen Marunuma Art Park i Japan.

Skärhamn, Tjörn 2010-07-07 © Jan Manker


 


 

 

 


"Olsons hus", 1966, akvarell, 71 x 48,4 cm
The Marunuma Art Park Collection
© Andrew Wyeth
Nordiska Akvarellmuseet, Skärhamn | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com