www.omkonst.com:
Humor och svart mystik
Ragnar Persson
, Gallery Steinsland Berliner, Bondegatan 70, Stockholm, 13/5 - 10/6 2011
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Untitled, 41x58cm © Ragnar Persson (bilden är något beskuren) Untitled, 29x21cm © Ragnar Persson

Galleri Steinsland Berliner är en relativt ny aktör på den stockholmska galleriscenen, sedan hösten 2008 har de funnits på kulturtörstande Södermalm. I någon mån fyller de tomrummet efter det numera Malmöplacerade Galleri Loyal (som tidigare låg i Stockholm); intresset för streetart och subkulturella blandformer förenar de båda gallerierna.

Ragnar Persson är med tanke på detta ett ganska följdriktigt val. Men i hans sirliga blyertsteckningar och svarta tuscher finns så mycket mer än bara "gatans estetik", så mycket mer bortom hårdrockssymboliken.
     Personligen har jag aldrig störts av "lågkulturella" inslag i konsten; de utmanar och tillför friskt blod. Utan denna subversiva påverkan hade väl konstnärerna fortfarande sysslat med devota hyllningar av maktens agenter.
     För Ragnar Persson är subversiviteten inte nödvändigtvis demonstrativ, den är snarare införlivad i själva bildformen, som en del av strukturen. Från den heltäckande nålfiltsmattans serena madonna och fabelliknande djur till skulpturernas dödsbringande varggrin. Från de kärleksfullt frammejslade blyertsteckningarna till tuschteckningarnas karatesparkar. Överallt möts de, motsatserna: smek och attack, kärlek och hat, ömsinthet och vulgaritet.

Men här finns också en stor portion humor, en bildkomik som visserligen ofta drar åt det svartsynta hållet, men som när det gäller skildringen av djur (speciellt katter och kaniner) är mycket befriande. Man får vända sig till naivisterna på tidigt 1900-tal för att hitta lika ömsinta och inkännande tolkningar av det fyrbenta släktet.

Stockholm 2011-05-25 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Installationsvy med teckningar, skulpturer och matta av Ragnar Persson


Untitled, 42x56cm, Detaljutsnitt
© Ragnar Persson


 

Gallery Steinsland Berliner, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com