www.omkonst.com:
Mellan det banala och det djupa
Tal R / Gert & Uwe Tobias, Contemporary Fine Arts, Am Kupfergraben 10, Berlin, 26/8 – 1/10 2011

Text: Hanna Nilsson

skriv ut denna text
"The Old", 2010 Tal R
Utan titel, 2011© Gert & Uwe Tobias

Mittemot Museuminsel, på floden Sprees södra strand, ligger en utställningslokal som fokuserar på betydligt mer nutida verk än sina grannar. Besökaren får manövrera förbi horder av turister för att ta sig in genom Contemporary Fine Arts tunga trädörr. På undervåningen visas Tal R – på övervåningen tvillingbröderna Tobias.

Tal R är en dansk-israelisk konstnär. På de vita väggarna hänger nio stora kvadratiska målningar utförda de senaste två åren. Färgskalan är stark och påminner om Matisse eller Isaac Grünewald. Pigmenten är fästa på den obehandlade duken med snabbtorkande lim tillverkat av kaninhud – något som tvingat Tal R till ett mycket direkt och intuitivt arbetssätt. De rått barnsliga figurerna med detaljer i vaxkrita är inklämda mellan vibrerande färgfält. Kvinnogestalter och gubbar placeras in i bildplanets förvrängda rum. Disneys Snövit avbildas på en duk, på en annan en målande konstnärsgroda, på en tredje en grupp ryttare på vilda hästar.     

Gert och Uwe Tobias ställer ut en serie monumentala träsnitt. Ur en svart bakgrund brinner klara färger. Östeuropeiska folksagor är en referenspunkt i traditionen. En annan är stillebengenren. Som i klassiskt vanitas-måleri påminns vi om döden genom livlöst hängande fåglar, krälande skalbaggar, surrande flugor och ruttnande frukt. Dessa motiv tycks sedan ha doppats i ett radioaktivt bad och muterats till oigenkännlighet. Växt- och djurdelar har växt ihop till groteska konstellationer – små detaljer har svällt upp och tagit över.


 


 

 

 

En genomgående horisontlinje placerar de platta, abstraherade, grafiska ytorna i ett tredimensionellt rum och håller ihop kompositionerna.
     I ett inre fönsterlöst utställningsutrymme finns en serie kollage i mindre format som utforskar liknande territorier med annat uttryck.

De naivistiska primärfärgerna binder samman dessa två utställningar. Även motiven anspelar i båda fallen på en form av primitiva berättelser balanserande på gränsen mellan det banala och det djupsinniga. På båda våningsplanen visas konstnärer som (med en smula postmodern distans) använder ålderdomliga tekniker för att ge form åt sina högst samtida visioner.  

Berlin 2011-08-31 © Hanna Nilsson

Utan titel, 2011
© Gert & Uwe Tobias
"The Shlomo", 2011
© Tal R

Contemporary Fine Arts, Berlin | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com