www.omkonst.com:
Godingen och hennes vänner
Roger Hansson, Galleri 1, Göteborg, 3/3 – 24/3 2012

Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text
"Godingen och hennes vänner" © Roger Hansson "Patrull uppdrag ny dag" © Roger Hansson

I en rymd av färg svävar figurer och föremål runt i Roger Hanssons målningar. Ibland är de indragna i en dramatisk händelse, ibland ensamma i sin färgbubbla. Roger Hansson bygger bildberättelser, där färg och figur är två poler som samspelar. Vi känner igen de klassiska återkommande symbolerna från seriernas värld: cowboys, indianer, flygplan, signalister och vackra kvinnor.

En av målningarna har titeln ”Godingen och hennes vänner”. Vännerna samlas alla runt Godingen. Hon står i förgrunden, iförd solglasögon och handväska och intar en utmanande pose. Den röda ridån är tillbakadragen och ett ökenlandskap öppnar sig bortanför. En härold i blå uniform blåser i trumpeten. En ryttare i sombrero håller in sin häst. En annan ryttare kämpar för att tygla sin ystra fåle. Allt medan en fågel med hopfällda vingar sakta svävar över scenbilden. En naiv bildpoesi som får tankarna att sväva liksom fågeln.

Med visuell fantasi ställer Roger Hansson samman sina skimrande målningar. Hans förenklade bildspråk skapar en hel värld, med ett eget språk, en egen atmosfär och egna händelser och med en egen ikonografi. I ”Fifflaren, Jockeyn och Ann vid trapperns koja” kan vi följa striden vid kojan, som i en komisk äventyrsserie i Vilda Västern-miljö. En cowboy siktar med sitt gevär. Är det Ann i ”Annie get your gun”? Samtidigt som en annan Lucky Luke-liknande dito försöker dra sin revolver. Drar han snabbare än sin skugga? De rör sig kring trapperns koja mot en himmel av breda strålar i klara färgfält. Jockeyn på sin häst står lite avvaktande. Väntar han på utgången av striden?

Här klingar det till i mitt minne. Efter lite letande i bokhyllan hittar jag katalogen från Per Kirkebys utställning på Louisiana 2002, ”122x122 Maleri på masonite”. Där visades Per Kirkebys målningar från tidigt 60- o 70-tal. Och visst, jag hittar några målningar med en timmerkoja mot en himmel av breda strålar i starka färger. Det är naturligtvis snubblande nära motivmässigt. Man kan lätt hamna i en diskussion om vad som är kopia, pastisch, parafras eller bara ren inspiration. Men man kan i alla fall fastställa att det pågår en ständig korsbefruktning inom konsten.
     I Roger Hanssons målningar hittar man många referenser till den amerikanska pop-konsten och till serietidningsvärlden, som numer också är en del av vårt kulturella referensbibliotek. Fifflaren, jockeyn, cowboyen och Godingen har ju blivit även våra vänner.

Göteborg 2012-03-07 © Berit Jonsvik


 


 

 

 


"Fifflarn,Jockeyn och Ann vid trapperns koja"
© Roger Hansson


"Kapten Karlsson landar i den hemliga grottan"
© Roger Hansson


"Columbus och fifflaren" © Roger Hansson

 

Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com