www.omkonst.com:
Livet är en kort dröm
Dan Perrin, "Flugornas herre", Galleri Thomassen, Göteborg, 2/2 - 17/2 2012

Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text
"Barnens ö" © Dan Perrin "Flugornas herre" © Dan Perrin "Spindlarna från Mars" © Dan Perrin

Dan Perrins bildvärld är full av referenser, som man kan roa sig med att försöka spåra. Han arbetar ofta med ett måleri som kombineras med tunna blyertsteckningar på naken duk. Tillsammans ger det ett nästan tredimensionellt djup. Det absurda och närmast naivistiska i teckningarna skapar drömsk bildpoesi mot en allvarlig klangbotten.
     Utställningens titel leder naturligtvis associationerna till William Goldings roman med samma namn. Boken beskriver några pojkar som under andra världskriget hamnar ensamma på en öde ö. Det är en berättelse om barns hierarki och sökandet efter rang, makt och ordning i tillvaron.

Flera av målningarna avbildar små pojkar i vuxna mäns uniformer. I ”Spindlarna från Mars” står en leende pojke med pepparkornsögon i uniform med ett gevär av trä över axeln. Ovanför honom svävar texten ”Gunnery sergeant” och bredvid, nästan oläsligt, ”The Armed Forces of World War III”. Vid hans fötter syns två stora svarta hotfulla spindlar. Man anar kluvenheten i den romantiska pojkdrömmen, den som får en liten gosse att leka med låtsasgevär och beundra uniformer. Därifrån och till vad krig innebär är det långt.

Edouard Manet målade 1861 ”Pojke bärande ett svärd”. En oskuldsfull liten page vid spanska hovet håller stolt fram ett stort svärd. Det är uppenbart att han inte för ett ögonblick skulle kunna hantera det. Dan Perrin har flera referenser till Manet. ”Barnens Ö” är en sådan målning med tydlig adress till Manet och ”Flöjtspelaren”. I Perrins verk avbildas den lilla uniformsklädde flöjtspelaren, fortfarande med för stora


 


 

 

 

byxor, men nu omgiven av två följeslagare, en barnslig blyertsteckning av en pojke i shorts och en teckning av en sittande gorilla. Alla tre med samma små runda svarta pepparkornsögon indikerande deras släktskap. Över trion tecknar sig orden "Barnens Ö" i dubbel upplaga.

”Växtlighet omringar en fågel” är titeln på en närmast insmickrande målning, där en ensam fågel på en gren avtecknar sig mot en skarp rödviolett himmel. Samma knotiga gren återfinns också i målningen ”Fågelkvitter”. Men där har fågeln lämnat sin gren och försöker fånga en insekt i luften. Bakgrunden är en byggnad med en sluten fasad. Svaga blyertsstreck på muren formar orden VITA SOMNIUM. Runt hörnet kan man ana fortsättningen BREVE i det latinska tänkespråket – livet är en kort dröm. 

Göteborg 2012-02-08 © Berit Jonsvik

"Fågelkvitter" © Dan Perrin

Galleri Thomassen, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com