www.omkonst.com:
Tingen, rummet och tiden
Anders Bülow, "BLUEPRINT". Nanna Nordström, "A SOUND FAMILY MAKES A SOUND STATE" Krognoshuset, Lund, 12/10 – 10/11 2013
Text: Martin Hägg

skriv ut denna text
"A Sound Family" © Nanna Nordström Utan titel © Anders Bülow "A Sound Family" © Nanna Nordström

En smattrande trumvirvel, ett ”får jag be om största möjliga tystnad”, och föreställningen hade varit fullbordad.
     Så förkroppsligade, så mänskligt akrobatiska, framträder Nanna Nordströms assemblage: En fällstol ovanför en vit träskiva och ett kylaggregat, en osb-skiva som lyfter en bunt papper med ett rep, en röd plywoodskiva som drar en plånbok efter sig i en plastlina. Med tungan rätt i mun utför hennes figurer den största möjliga jämviktens balansakt.
     Fast detta, uppenbarligen halta och lytta, ekipage lämpar sig inte direkt för den mest flashiga av cirkusar. De känns mer hemmahörigt på forna tiders marknadsplatser – i förtrolig samvaro med gycklare, dvärgar med jongleringsbollar, skäggiga damer och allehanda andra särlingar.

Men det här är mer än en parodins commedia dell´arte, mer än geschäftens drift med utanförskapet. Materialen i Nordströms assemblage är så enkelt geometriska att konkreta bokstäver utkristalliseras lite här och var. Den vibrerande koncentrationen, själva behärskningen i formernas akrobatiska poser, antyder därmed en tolkningsbar läsbarhet – en semantisk akrobatur i anspråkslöshetens beklädnad. Inte så dumt i en miljö som Krognoshuset – med sina trånga utrymmen och sina väggar med månghundraårigt (talande) ursprung.


Lika rumsligt beroende är Anders Bülows minimalism i vitt och blått. Golvets vitmålade skiva med blå linjer verkar vilja veckla ut sig – likt ett vitt papper som utsatts för en vindpust. Ett blått gouachefält mot vit bakgrund skulle kunna vara en svävande sfär mot ett vitt intet.
     Fast utsätts inte Bülows tvådimensionalitet bara för ett av ögats alla (inövade) förnekelser, den som predikar platthetens kortvarighet – en prick på ett papper och motivet svischar, av nödvändighet, iväg några mil?
     Jo, kanske, men stramheten i Bülows linjer och ytor gör tilltalet särdeles direkt. Inga krusiduller (ingen figurativ representation, ingen artistisk ornamentering) förmår skymma den absolut rena geometriska formens rumsliga potential. Eller, för att använda Bülows egen terminologi: inget skymmer blueprintens, (blåkopians, råbildens, ursprungets) tillräcklighet.

Lund 2013-10-22 © Martin Hägg


 


 

 

 


"A Sound Family" © Nanna Nordström

 

 

 


"Dust 2.0" © Anders Bülow


Krognohuset Aura, Lund | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com