www.omkonst.com:
Tre nya Stockholmsgallerier
Galleri Argo,
Torsgatan 59, Stockholm
Cecilia Hillström Gallery, Hälsingegatan 43, Stockholm
Galleri Domeij, Luntmakargatan 52, Stockholm
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
Galleri Argo Galleri Domeij Cecilia Hillström Gallery

För ett år sedan kunde redaktionen för Omkonst välkomna tre nya konstgallerier till den stockholmska scenen. De då aktuella var APA Gallery, Galerie Helena och ANNAELLEGALLERY. Ett år senare är det glädjande nog dags igen. I dagarna fick nämligen Stockholm tillökning genom Galleri Domeij. Tillsammans med det nyligen öppnade Cecilia Hillström Gallery och förra höstens nytillskott, Galleri Argo, skapas tre nya välbehövliga utställningsytor. Det tackar vi för.

Galleri Domeij (eller Domeij Gallery) är som sagt det senaste tillskottet. Galleriet drivs av Christer Domeij och har adressen Luntmakargatan 52, endast ett par kvarter från nyligen nedlagda Milliken Gallery. Domeij startar med en samlingsutställning med för Stockholmsscenen relativt välbekanta namn, som Thomas Zornat, Rebecca Burkhalter och Olle Schmidt med flera. Men om det går att dra några direkta slutsatser om galleriets konstnärliga inriktning av urvalet är nog för tidigt att säga. Denna första utställning lutar något åt det nyfigurativa hållet, men galleristen Christer Domeij håller flera dörrar öppna inför framtiden.

Cecilia Hillström Gallery har tagit plats i lokaler som redan är välbekanta för Stockholmspubliken – Galleri Andersson/Sandströms tidigare utställningsyta vid "Hudiksvallsklustret". Galleristen Cecilia Hillström kommer närmast från Konsthandeln som under en tid hyrde in sig i Konstnärshusets Lounge. Hon har också varit aktiv i ledningen för konstmässan Market, men detta är hennes första egendrivna galleri. När hon övertog lokalerna såg hon egentligen inget behov av att ändra dem. Och att döma av den nuvarande presentationen med Richard G Carlssons måleri är man benägen att hålla med. De fungerar utmärkt som de är.

Galleri Argo är det äldsta av de tre nytillkomna gallerierna, oavsett om man räknar den ursprungliga starten i den förra regimen (1985) eller nystarten i den nuvarande (hösten 2012). Galleriet, med adressen Torsgatan 59, är beläget endast en kort promenad från Hudiksvallsgatans galleritäta distrikt, vilket naturligtvis bör underlätta för nytillkomna besökare. Galleristen Göran Mattsson har tidigare drivit Galleri Argo [Visit], ett experiment med kortare utställningar i tillfälligt hyrda lokaler, men från och med hösten 2012 har galleriet fått en mer permanent form. På somrarna driver Göran Mattsson dessutom ett galleri på Bohus Malmön, så konsten lär numera vara en åretruntsysselsättning för honom.

Omkonsts redaktion ber att få hälsa de tre nytillkomna gallerierna välkomna och ser fram emot att följa dem i fortsättningen. 

Stockholm 2013-01-30 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Cecilia Hillström Gallery
Målningar av Richard G Carlsson

 


Galleri Argo. Målningar av Camilla Lundberg

 


Galleri Domeij. Samlingsutställning


 

Galleri Argo, Stockholm | Cecilia Hillström Gallery, Stockholm | Galleri Domeij, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com