www.omkonst.com:
Sekundsnabba ögonblick av insikt
Magnus Berg, "KPHTH", Galleri Olsson, Stockholm, 6/12 – 26/12 2014
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
"Bland musslor och tång I", 2014, 29x23 cm
© Magnus Berg
"Offergåva", 2014, akryl, 20x39 cm
© Magnus Berg

Den för oss nordbor något svårtydbara utställningstiteln "KPHTH" lyder i direktöversättning "Kreta" – alltså den grekiska ö där Magnus Berg genom åren tillbringat så mycken skapande tid. Även denna gång färgar den mytomspunna ön målningarna i Medelhavsblått och sandiga ockratoner.

Det har hunnit gå drygt sju år sedan Magnus Bergs förra galleriutställning i Stockholm. Det eteriska drag som då utmärkte måleriet är minst lika tydligt nu. Här finns en fragilitet, en vindilslik lätthet, som kanske bäst låter sig beskrivas i temporala termer, som sekundsnabba ögonblick av insikt.
      Man anar naturligtvis det påfrestande och evighetslånga arbetet som döljer sig bakom lättheten, de många omtagen och mängden av förkastade målningar. För detta tachistiska sätt att närma sig naturen, dessa försök att fånga någonting bortom dess förföriska yta, skördar naturligtvis sina offer. Från några snabbt nedkastade färgobservationer på en duk, till att en målning klingar av konstnärlig autonomi, är steget långt, ibland närmast oöverstigligt.

Den ofta återkommande lilla figuren, vällustigt badande i stilla, svalkande vatten, framstår i avklarnat ljus som ett slags alter ego. På duken eller akvarellpapperet är han omsluten av det medium som satts att beskriva själva vattenflödet - konstnären badar således i sin egen skildrandes färg.
      Som intressanta komplement till den lilla poetiskt verkande figuren framstår ett antal närstudier av vattenytans och markens mångfacetterande strukturer. I "Bland musslor och tång", exempelvis, närmar sig Magnus Berg den informella konstens banérförare; steget till den mer abstrakt syftande Jean Fautrier är här inte särskilt långt.
      Lika välkalibrerad och figurativt undflyende är verket "Offergåva" – en genomlyst skildring av hur målaren offrar sin pensel till havets gudar. Kanske är detta ett signaturverk i än högre grad än dem med den badande alter ego-figuren. I "Offergåva" samlas mål och medel i en hyllning till havet och den skapande kraften – här begreppsligt fångad av en guppande pensel speglande sig i den blåskimrande vattenytan.

Stockholm 2014-12-17 © Leif Mattsson


 


 

 

 


"Mystiskt vatten", 2014, akryl, 40x40 cm
© Magnus Berg


"Ensam strand II", 2014, akryl, 82x62 cm
© Magnus Berg


Galleri Olsson, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com