www.omkonst.com:
Drömmens sammelsurium
Fredrik Lindqvist, Pumphusets konsthall, Landskrona, 15/2 – 30/3 2014

Text: Martin Hägg

skriv ut denna text
"Förvirrad" © Fredrik Lindqvist "Mötet" © Fredrik Lindqvist

En kvinna delar bostad med en långnäbbad fågel, en elefant kliver in bakom ett draperi, ett huvud svävar runt i en lägenhet, en ängel poserar med fjärilsvingar, en katt (?) spankulerar i ett bibliotek…
     Fredrik Lindqvist rör om i berättargrytans mix av arabisk exotism, egyptisk mytologi, flower-power och gamla seriemagasin. Eller ännu hellre: våra dagars mysticistiska sf-filmer och datoranimerade rollspel.  I centrum står mötet mellan människa och djur. Och samvaron verkar god och harmonisk; människor med djurhuvuden (apor, åsnor, tigrar eller vad det nu kan vara) poppar upp lite här och var.
     Men framför allt är det Lindqvists teknik som drar till sig uppmärksamhet. Hans intensivt färgrika bilduniversum omgärdas av hackigt kolsvarta träsnittskonturer, lika resolut framplöjda som på den medeltida (träsnitts-) illuminatörens bibliskt/mytologiska pergamentblad. Fast liknelsen med ett medeltida kyrkfönster är nog än mer träffande. De svarta träsnittslinjerna mot det starka röda, blå, gula och gröna liknar gamla blyinfattade kyrkfönster, med en lika passionerad färgskala.

Apropå medeltiden: Fredrik Lindqvist trycker vare sig på pergament eller glas utan på tygstycken, ibland demonstrativt hopsydda till mycket stora bilder (likt nödtorftigt hoplappade jeans eller ett klassiskt lapptäcke).
Här, i det stora och hopsydda, skördar Lindqvist sina största bildsegrar.
      Medan den lilla bilden av ballongens färd mot den blå himlen (Ballong) får sägas bära på en lätt konstlad livfullhet så slår det eldiga gnistor om det lindqvistska menageriet i konstnärens stora Förvirrad där en cykel, bilar, en zebra, kassar och en fyr samsas till ett kakofoniskt drömskt sammelsurium. Den lika stora Mötet, med sitt knackiga träd, sina sköldpaddor, ap- och tigerhövdade människor, bär med sin svartvithet (Mötet är utställningens enda svartvita bild) på en lika berättarglad dokumentär-arkeologisk vittnesbörd.
     I ytterligare en av de stora bilderna (Ozzy Osbourne) sitter megastjärnan på toa – ostört omgiven av sina närmaste, en hund och en journalist med mikrofon. De kraftiga stygnen (lappar och lagar) oredans välgörande uppnosighet. 

Landskrona 2014-02-26 © Martin Hägg


 


 

 

 


"Besök" © Fredrik Lindqvist

 


"Ballong" © Fredrik Lindqvist


Pumphusets konsthall, Landskrona | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com