www.omkonst.com:
Ai Weiwei på fängelseön
Alcatraz som scen för vår tids politiska fångar

"@Large: Ai Weiwei on Alcatraz", Alcatraz, San Francisco, 27/9 2014 - 26/4 2015
Text: David Isaksson

skriv ut denna text
“Trace”, detalj Edward Snowden, USA © Ai Weiwei Foto: David Isaksson “With wind”, detalj © Ai Weiwei Foto: David Isaksson

Den som vill besöka Ai Weiweis nya utställning måste ta färjan till San Franciscos mest kända turistattraktion – Alcatraz. Det berömda fängelset är en helt central del av @Large som består av sju verk vilka placerats i lokaler som i vanliga fall inte är öppna för allmänheten.

Utställningen har blivit mest uppmärksammad för verket ”Trace” som består av 176 porträtt i Lego av politiska fångar, bland dem Chelsea Manning och Edward Snowden. Porträtten ligger utspridda på golvet i vad som tidigare var en arbetslokal.
    Känslan av att de avbildade fråntagits sin frihet blir än mer påtaglig då man genom en öppen dörr kan se den vykortsvackra utsikten över San Francisco Bay. På den ljudguide som Alcatraz erbjuder sina besökare berättar en före detta fånge att de upplevde närheten till San Francisco som särskilt hemsk. På kvällar kunde fångarna höra fester och skratt över vattnet. @Large använder denna kontrast mellan fängelset Alcatraz och dess omgivning.
     Ai Weiwei känner förstås igen sig i de avbildades situation. Han är fråntagen sitt pass och kan inte resa utomlands. Utställningen har han skapat från Beijing med hjälpa av fotografier, ritningar och datormodeller av Alcatraz.

Fängelseön Alcatraz: Foto: David Isaksson

Frihet i amerikansk politisk retorik och populärkultur ses ofta som ett oproblematiskt begrepp. Frihet till och från allt. @Large's centrala tema är frihet i denna mening. Här finns pappersdrakar som slår i taket för att utrymmet är för litet. Verket "Refraction" består av en jättefågel i metall med solpaneler och tekannor på vingarna. Betraktaren får för en stund inta fångvaktarens perspektiv. Jättefågeln är inlåst i en källare och kan bara ses genom små fönster från en korridor.
     Alla dessa vingar som inte får flyga kan låta banalt, men Ai Weiwei fängslade verk är gripande, upprörande och vackra.  

”Stay Tuned” är ett ljudkonstverk där Ai Weiwei uppmärksammar kultur som skapats av politiska fångar, bland annat ryska Pussy Riot, sydafrikanska Robben Island Singers och nigerianska Fela Kuti. Ur högtalare i olika celler hörs musik och poesi som fått enorm spridning och betydelse. Den som skapat musiken kan stängas in men verken lever sina egna liv.
    Utställningens avslutande verk ”Yours truly” består av vykort som besökaren kan skicka till de politiska fångarna (Snowden är inte med, hans adress är okänd, Chelsea Manning finns på militärfängelset Fort Leavenworth). Det för tankarna mer till en Amnestykampanj än ett konstverk, Amnesty har också varit med i arbetet kring valet av politiska fångarna. Men @Large som helhet hittar ändå en balans mellan aktivism och konst.

San Francisco 2014-10-28 © David Isaksson


 


 

 

 


“Trace”, detalj © Ai Weiwei Foto: Kyle Smith


“Trace”, detalj Chelsea Manning, USA
© Ai Weiwei Foto: David Isaksson


“With wind”, detalj © Ai Weiwei
Foto: David Isaksson


“Stay Tuned, detalj, 2014
© Ai Weiwei Foto: Jan Stümann


“Trace”, detalj Sergej Udaltsov, Ryssland
© Ai Weiwei Foto: David Isaksson


@Large: Ai Weiwei on Alcatraz | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com