www.omkonst.com:
Verkligheten anas bakom orden
Thomas Broomé, "Brytpunkt", Galleri Magnus Karlsson, Stockholm, 27/8 – 4/10 2015
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text
"Family Ties", 2015, akryl på duk, 36x48 cm © Thomas Broomé "low_res_love", 2015, akrylglas, h 70 cm ©Thomas Broomé

Anna Nicole Smith, Heath Ledger och Whitney Houston – tre (drogrelaterat) avlidna megastjärnors namn formar locken på läkemedelsburkarna. På respektive behållare går det att utläsa de farmakologiska benämningarna: Alepam, Zohydro och Lexeril.
    Det är svartsynt och kanske också cyniskt; dolt i textmönstren anas en besk men insiktsfull humor. På sitt träffsäkra sätt "krypterar" Thomas Broomé sina glas, burkar och sprayflaskor – för målningarna beskriver ytligt sett innehållen i ordinära (nåja) badrumsskåp. På avstånd skimrar det som i Morandi-stilleben, kommer man nära upplöses allt i ord och tecken med allvarstyngda bibetydelser.


Detalj ur "Behind The Mirror", 2015 akryl på duk © Thomas Broomé

Thomas Broomé låter oftast "cutting edge"-tekniken bli bildspråkligt bärande. Laserskuret akrylglas, ledlampor, 3D-utskrifter integreras i verkens berättelser till den punkt där man närmast kan tala om en ikonografisk perpetuum mobile. Det älskande paret ("low_res_love") är exempelvis helt uppbyggt av ett stort antal laserskurna akrylskivor. Materialets totala avsaknad av sensualism i förhållande till det som skildras skapar här spänningen: en grovt pixlad kärlek, en absurditet, en anomali.

Att vända ryggen till, att kryptera, att innesluta berättelsen i behållare – Thomas Broomé gör allt för att inte avslöja "plotten". Exempelvis är hans nära två meter höga videoskärm (uppbyggd av tiotusentals ledlampor) vänd in mot väggen så att man inte kan ta del av själva filmen. Anas kan bara det skiftande ljusspelet och ett surrande från elektronikens fläktar. Att tala om reflexer från platonska idévärdar är kanske lite långsökt, men visst finns här en önskan om att dölja urkunden eller kreatörens signum.

Stockholm 2015-09-09 © Leif Mattsson


 


 

 

 

"It's Only Words (Black Tulip), 2015, akrylglas och 3D-utskrift, h.60 cm © Thomas Broomé


"cave_wall", 2015, videoloop,
36864 x 3 ledlampor ©Thomas Broomé


Galleri Magnus Karlsson, Stockholm | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com