www.omkonst.com:
Samtidskonst från Afrika och Latinamerika
Superkontinentalt på Saatchi i London

Pangaea II: New Art from Africa and Latin America, Saatchi Gallery, London, 11/3 – 6/9 2015
Text: Herman Lohe

skriv ut denna text
© Federico Herrero

I april 2014 visades "Pangaea: New Art from Africa and Latin America" på Saatchi Gallery, London. Det blev en mycket uppmärksammad utställning och nu lanserar man alltså Pangaea II. Precis som sin föregångare är detta en utställning med konstnärer från länder och kontinenter som inte per automatik kånkar runt på oket från europeisk konsthistoria.

Flera av de utställda verken känns kraftfullt okonventionella och jag kan hänföras av det obundna anslaget i många av dem. Det är uppfriskande fritt och materialen är okonventionella: tjära på kartonglådor, sönderklippta jutesäckar och sprayfärg blandas i något av en febrig skaparlust. Det finns också en kompromisslöshet som nästan avkräver betraktaren att se. Att stanna upp och lyssna. Ett exempel på detta är Aboudias serie ”Untitled Tete”.

Som alltid när gallerier och curatorer försöker krysta fram ett naturligt sammanhang att ta in street art och graffiti i salongerna kan resultatet lätt bli en lose lose situation. Personligen kan jag tycka att den riktigt bra graffitin och gatukonsten växer av att få verka i sitt sammanhang och sin miljö. Men i det här fallet då stilgränserna suddats ut och uttrycket är så fritt och oerhört ärligt behåller konstverken sin integritet och det blir nästan en omvänd effekt. Salongsväggarna tycks ha hängts på konstverken och inte tvärtom.

© Diego Mendoza Imbachi

Men den här utställningen ger inte bara utrymme åt våldsam expressionism utan här finns också de finstämda nästan naturlyriska verken representerade. Skulpturala installationer av Jorge Mayet svävar i ett av rummen. Skalan är liten men effekten monumental. På motsatt vägg hänger en gigantisk målning av Diego Mendoza Imbachi. Målningen med sina stora träd ger intrycket av minimalistisk naturromantik men bär en frågeställning om människans påverkan på sin närmiljö – något som Imbachi upplevt i samband med den snabba förändringen industrialiseringen medfört i hans region av Colombia.

Allt annat än minimalistiskt är Federico Herreros och Alejandro Ospinas måleri. Effekten när färg möter färg, och blir till vibrerande målningar, gör att vissa delar nästan blir svåra att fokusera med blicken. Ögat irrar över duken och helhetsintrycket blir en explosion i färger och former.
     Det är slående hur mycket ren och klar färg det finns i många av de utställda verken. Skarp färg, oblandad färg och i stora delar av utställningen finns just en klangbotten av färgglädje.

Glädjande är också att se träsnittet representerat med ett helt eget rum. Här har konstnären Ephrem Solomon inte gjort en serie tryck utan ställt ut själva träsnittet bemålat och bearbetat. Det har alltid funnits något robust, mödosamt och vackert över träsnittstekniken, som delvis göms i tryckprocessen, men med den här presentationen behåller verken de egenskaperna.

© Jean-Francois Boclé

Jean-Francois Boclé har uppfört installationen” Everything must go!” ett hav av 97 000 blå plastpåsar. Ett minnesmärke över de liv som gick förlorade till havs under den transatlantiska slavhandeln.
     Nitton konstnärer är representerade på Pangaea II. Det är en vacker utställning men den största behållningen tycker jag är den kommunikation som uppstår mellan betraktaren och konstverket. Det blir till ett samtal mellan kontinenter med olika förutsättningar. I sin förlängning en dialog mellan "två människor".

I programförklaringen står att läsa att konstnärernas arbete är en hybrid av traditionella och moderna tekniker och material. De reflekterar över sociala och politiska frågor i en period av snabb urban och ekonomisk expansion i Latinamerika och Afrika.
     På Serpentine Sackler Gallery i London visas just nu Pascale Marthine Tayou med utställningen "Boomerang" om global konsumtion, miljömoral och politik. Och nu här på Saatchi Gallery del två av Pangaea – två utställningar med politiska förtecken.

London 2015-03-20 © Herman Lohe (text och foto)

Deltagande konstnärer: Dawit Abebe,Aboudia, Eduardo Berliner, Jean-François Boclé, Armand Boua, Pia Camil, Alida Cervantes, Virginia Chihota, Alexandre da Cunha, Federico Herrero, Diego Mendoza Imbachi, Eddy Ilunga Kamuanga, Hamid El Kanbouhi, Jorge Mayet, Ibrahim Mahama, Boris Nzebo, Alejandro Ospina, Ephrem Solomon, Mikhael Subotzky.


 


 

 

 


© Boris Nzebo


© Pia Camil


© Aboudia


© Ephrem Solomon


© Jorge Mayet


© Armand Boua


© Ibrahim Mahama

 


Saatchi Gallery, London | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com