www.omkonst.com:
Francesca Woodman i New York
Hon var den nya självbildens föregångare

Francesca Woodman, Marian Goodman Gallery, New York, 12/2 – 13/3 2015
Text: Mattias Lundblad

skriv ut denna text
Untitled, New York, 1979-80
© Francesca Woodman
"I'm trying my hand at fashion photography", 1977
© Francesca Woodman

Marian Goodman Gallery i New York visar sin fjärde utställning med den fotografiska konstnären Francesca Woodmans verk i utställningen I’m trying my hand at fashion photography. Fotografierna har samlats från hennes sista tre år i livet, och många visas för första gången. Deras mycket blygsamma storlek tvingar betraktaren att gå nära.

Samlingen är inte sammanställd av Woodman själv utan postumt av galleriet. Titeln är hämtad från de handskrivna rader som ackompanjerar ett av fotografierna. Liksom i övriga verk använder Woodman kvinnokroppen, vanligtvis sig själv, i fotografierna. Miljön är ofta tomma byggnader i förfall. Som utställningstiteln antyder har hon tagit sikte på modefotografi och befinner sig i den ofta besökta skärningspunkten mellan konst och mode. Vogues samtida bildspråk står för stort inflytande.

De fotografier som möter en först i utställningen har handskriven text med ord som “This photograph is more fashion than that one”, antydande att det handlar om en samtidigt respektfull och sarkastisk blinkning till modefotografiet. Fotografierna spänner också mellan en konventionell modeestetik och en drift med genren färgad av surrealism. Vid sidan om det bekanta svartvita materialet låter fyra färgfotografier oss ana en riktning som bara hann påbörjas innan den självförvållade bortgången vid 22 års ålder 1981.

Untitled, New York, 1979-80 © Francesca Woodman

Francesca Woodman började sin konstnärliga bana redan som trettonåring i Colorado. Under studieåren i Rhode Island ansågs hon redan ha nått konstnärlig mognad. Det skulle ta fem år efter hennes bortgång till dess det stora erkännandet kom, men sedan dess har det fortsatt att växa.
    Tillsammans med bland andra Cindy Sherman, en annan stor självporträttör, har hon utövat stort inflytande på självbilden i konsten. En retrospektiv visades på Guggenheim-museet 2012, och till hösten står Moderna Museet i Stockholm på tur. Det är förstås unikt för en så ung konstnär. Woodmans erkännande hör samman med ett sällsynt såväl intensivt som konsekvent arbete.

Det är lätt att tänka på Woodman i termer av själslig svärta, givet den tragiska döden, och föregående kris. Den finns även i denna utställning, men här framträder också en ofta bortglömd humoristisk sida som fördjupar förståelsen av konstnärskapet.

New York 2015-02-25 © Mattias Lundblad

Marian Goodman Gallery, 24 W57 St, New York, NY.
Öppet måndag – lördag 10 – 18


 


 

 

 


Untitled, 1978 © Francesca Woodman


Untitled, New York, 1979-80
© Francesca Woodman


Installationsvy Foto: Mattias Lundblad


Untitled, New York, 1979
© Francesca Woodman

 

 


Marian Goodman Gallery, New York | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com