www.omkonst.com:
Omsluten på naturens villkor
Helmtrud Nyström, "Nya målningar", Galleri Thomassen, Göteborg, 29/10 – 20/11 2016
Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text
© Helmtrud Nyström "Vinterlekar" © Helmtrud Nyström

Människofigurer i landskap. De strövar runt bland träden i den djupa skogen, plockar bär, vandrar över ängar eller badar i skogstjärnen. I vintertid utspelas lekar på den vita snötäckta marken. Ett ensamt hus kan ibland anas i bakgrunden. Människofigurerna är små, så små som de naturligt blir i förhållande till ett stort landskap. Helmtrud Nyström sätter allt i rätta proportioner i sina målningar. Grönskan frodig, ljuset strilar ner mellan trädkronorna. Det är vackert, tyst och en närmast övernaturlig stämning skapas.

Det finns inga tydliga tidsmarkörer i Nyströms målningar. De skildrar en mänsklig tillvaro i ett universellt förmodat nordiskt landskap. Ändå associerar man till en annan era, till ett i backspegeln idylliskt 1950-tal, när en söndagspicknick i skog och mark var en vanlig företeelse. Då ryggsäcken packades och hela familjen eller vänkretsen drog till skogs.
    Helmtrud Nyström är en saklig observatör. Målningarna bygger på en topografisk realism. Hon gestaltar vad hon har för ögonen, så osökt som möjligt. Där kan skönjas ett släktskap med landskapsmåleriets tidiga pionjärer från 1700-talet, Elias Martin och Pehr Hilleström, för att nämna några. I den tidens anda målade de just storslagna landskap med små människofigurer.  Curiositas naturalis kallades då vurmen för botaniska exkursioner i studiesyfte.

Dagsboksblad, 1999 © Helmtrud Nyström

Utställningen omfattar också några stora grafiska blad. Mot bakgrund av en trolsk granskog framträder figurer och djur. Men till skillnad från målningarnas realism ingår figurerna här i en mer mytisk och sagobetonad tradition.
     I det lilla rummet på Galleri Thomassen har Helmtrud Nyström en serie pannåer, Dagboksblad från 1999. De visar en lekfull och experimenterande konstnär som fritt blandar teckning med måleri allt efter dagens infall och stundens tankar.
     Landskapet omsluter och uppslukar figurerna i Nyströms målningar. Människorna vistas där på naturens villkor. Helmtrud Nyström förvaltar och uppdaterar en linneansk tradition och dess värdering av naturen.

Göteborg 2016-10-19 © Berit Jonsvik (text och foto)


 


 

 

 


© Helmtrud Nyström

 


Detalj av grafiskt blad © Helmtrud Nyström

 


Ur serien "Dagboksblad" © Helmtrud Nyström

 


Galleri Thomassen, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com