www.omkonst.com:
Atmosfäriskt måleri – lättare än luft
Jörgen HM Byström - Göteborgs Konstförenings Galleri, 14/1 – 5/2 2017

Text: Berit Jonsvik

skriv ut denna text

Gatt © Jörgen HM Byström

Strandtorso II © Jörgen HM Byström

Horisonten, det där raka strecket mellan himmel och hav, som ständigt gäckar oss. Konstnärer genom alla tider har försökt att fånga mötet mellan luften och vattnet. Jörgen HM Byström gör det på sitt sätt. Med en ljus kolorit får han sommarvärmen att vibrera i strandlinjen ända bort mot horisonten. Han målar sitt land och sitt hav, Kosteröarna och Kosterhavet. Som västkustbo känner man igen de mjuka klipporna och de svepande linjerna i landskapet. Byström fångar elegansen i dessa linjer.
     Målningarna har ofta en erotisk underton, som i Strandtorso II, där man kan skönja formen av en naken kvinnokropp i den grunda havsviken. Det är ett sensuellt måleri, som får betraktaren att söka likheter mellan kvinnokroppen och de mjuka klipporna smekta av havsvattnet. Man kan se en målning med titeln Gatt, som två böjda kvinnoknän, som sticker upp ur havet, lika gärna som två branta klippor. En kvinnas fot i en röd högklackad sko är omformad till ett landskap med en markerad horisontlinje, i Kvinnligt Landskap.

Kvinnligt landskap (80-tal) © Jörgen HM Byström

Utställningen är också till en del retrospektiv. Göteborgs Konstförening Galleri är ett av de få kvarvarande gallerier i Göteborg, vars yta tillåter detta. Det blir en tillgång i utställningen att se motiv återkomma och återupprepas med olika tidsperspektiv. I de tidigaste målningarna kan man också ana inflytande från Lennart Rodhe. I sättet att abstrahera ytorna i ett realistiskt motiv, som till exempel I Trädgården från sextiotalet. Med dessa tillbakablickar blir utställningen en generös exposé över ett långvarigt konstnärskap.

Bland målningarna finns titlar som Hägring och Dis. Det är den sidan av livet vid en dramatisk kust, som uppstår i väderväxlingarna. Men där finns också kunskapen om segling och navigation. En vetenskap, som bringar ordning i det avbildade landskapet. I målningen Position och Beräkning mäter Byström solhöjden och avstånden till de närmaste grunden. Likt vetenskapsmannen placerar Byström formerna exakt där de hör hemma i landskapet.
      Kosterlandet är det land som ligger längst västerut i Sverige. Därifrån målar Byström det flyktiga och det osynliga. Han fångar spelet mellan ljus och skugga. Atmosfäriska målningar, lättare än luft, blir till tunga inlägg i en miljödebatt.

Göteborg 2017-01-25 © Berit Jonsvik (text och foto)


 


 

 

 


Position och beräkning © Jörgen HM Byström

 


Viken II © Jörgen HM Byström

 


I trädgården (60-tal) © Jörgen HM Byström


Göteborgs Konstförening | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com