www.omkonst.com:
Betongen lösgjord ur tiden
Fanny Hellgren, Gray Terrain – Nevven Gallery, Göteborg, 21/10 - 4/11 2017
Text: Olle Niklasson

skriv ut denna text
© Fanny Hellgren

Gray Terrain kan visserligen ses som samlingsnamnet på en utställning där betongen spelar huvudrollen, men det enda av Fanny Hellgrens verk som bär titeln är ett litet ramat tryck som hängts mitt i synfältet när man kliver in på Nevven Gallery i Göteborg. Nevven ligger i ett rätt slitet kvarter i stadsdelen Majorna, ett bra stycke utanför den invanda galleriterrängen, och förutom att vara ett konstnärsdrivet galleri, ”a project for the contemporary art vanguards”, säljer Nevven också böcker och blev enda svenska nedslaget, mellan London och Tokyo, för Los Angeles-baserade fotoboksförlaget Dead Beat Club på deras grupputställningsturné 2016.

© Fanny Hellgren

Fanny Hellgren gick ut Valands kandidatprogram i våras och arbetar huvudsakligen skulpturalt men man kan se en tydlig linje mellan de tretton betongrelieferna och hennes tidigare projekt Yesterdays News där hon fotograferat bortkastade tidningar, papper och trasor på asfalts- eller gatstensbakgrund i olika stadier av nedtrampat återbördande till kretsloppet.
     De rektangulära betongplattorna är gjutna tillsammans med hopknycklat papper, textil, silvertejp(?) eller sopsäcksplast som skapar reliefmönster i den annars helt släta och pigmenterade betongytan. I en del fall är reliefverkan knappt märkbar, i andra kan man få känslan av bladverk eller krusningar i vatten vilket ger en känsla av liv och rörlighet i den annars helt stumma betongen.
     Hängningen, eller presentationen, är gjord i fyra grupper längs galleriets väggar. Som uppspända dukar staplade längs väggarna i en ateljé hade det kunnat se tillfälligt och oplanerat ut men över betong vilar inga tillfälligheter. Då ligger tanken närmare undanställda gravstenar vid ett kyrkogårdsförråd. Lösgjorda ur tiden.

Göteborg 2017-11-01 © Olle Niklasson


 


 

 

 


© Fanny Hellgren


© Fanny Hellgren


Nevven Gallery, Göteborg | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com