www.omkonst.com:
Nedslag på Södermalm
Isak Hall, Northern Trancendence - Galleri Tegen 2, Stockholm, 2/3 - 25/3 2018
Eva Jacobson, En fluga på väggen - Galleri Örhänget, Stockholm, 17/2 - 24/3 2018
Text: Susanna Slöör

skriv ut denna text
© Isak Hall
Östra delen av Södermalm erbjuder en promenadvänlig galleritur främst bland konstnärsdrivna gallerier. Öppettiderna är vanligen rätt begränsade. Säkraste dagen är därför lördagar. Förutsättningen att dra till sig brunchätande konstälskare på helgerna, likt i Williamsburg, Brooklyn, New York, finns där att mer systematiskt utveckla.  

Isak Hall, Northern Trancendence, Galleri Tegen 2
Isak Hall visar en svit högblankt lackerade temperamålningar som mycket väl skulle kunna komma till sin rätt som fotografier. De skulle kunna vara närbilder av mikroskopiskt små partiklar i flytande medium eller rymdstenar teleskopiskt svävande i en avlägsen galax. Den målade ytans spegellika hinna verkar fortfarande vara fuktig som av framkallningsvätska direkt hämtad ur det kemiska badet. Men verken är taktila på fler sätt, vilket tydligt avbryter den mediala transponeringstanken. De solitära ljusformerna byggs upp av korn i färgen och får därmed en lite reliefartad verkan. Öar av materiellt ljus flyter i mörk tystnad. Icke-materians utbredning överskrider med råge det som vi vanligen uppfattar som det väsentliga innehållet i tillvaron, det som syns och därmed finns.
     I bakre rummet visas akvareller med inslag av teckning som ger en råare och naknare ingång till Isak Halls tankevärldar. Kanske vill han föra oss rakt in i det hittills oreflekterade, den större delen av vår artöverskridande existens.

© Eva Jacobson

Eva Jacobson, En fluga på väggen, Galleri Örhänget
Med Eva Jacobson får Galleri Örhängets minimala rum sin själsbesläktade frände. Det skulle kunna gå att sitta en heldag och meditera över hennes myllrande berättelser som elegant rör sig mellan olika medier. Bilden, formen och skriften ingår tillfälliga förbindelser som öppnar för sällsynt promiskuösa och livsberikande ögonblick.
     Biblioteket av teckningar på pannå får man tillgång till endast verk för verk; samlingen är tänkt att omfatta något tusental bidrag. Målningar, teckningar, konstnärsböcker, skulpturer myllrar i det lilla rummet som om en fågelriksdag pågick för fullt. De korsbefruktar, pollinerar och byter form från naiv figuration till intimistisk abstraktion.
     Böckerna med berättelser, om exempelvis att se vinsten med att förlora och förlåta, följer fabeltraditionen och tilltalar säkert såväl barnets som den vuxnes ögon. Som flugan på väggen borde man likt i en av Eva Jacobsons essäer obstinat stanna kvar efter stängning. Och kanske gå i symbios med en solgul målning.
Observera att galleriet endast är öppet lördagar.

Stockholm 2018-03-14 © Susanna Slöör


 


 

 

 


© Isak Hall


© Isak Hall


© Eva Jacobson


Tegen 2, Stockholm | Galleri Örhängets Facebooksida | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com