www.omkonst.com:
Tårta med många bottnar
Karin Karinson och Combi Cats, We are all made of stars - Växjö Konsthall, 6/4 - 13/5 2018
Text: Ingeli Aalto

skriv ut denna text

Installationsvy © Karin Karinson (Klicka på bilden för högre upplösning)

Karin Karinsons bombastiska keramiktårta i kombination med artpopduon Combi Cats videoverk i dadaistisk anda är en lekfull inbjudan till ett öppet samtal om andligt, existentiellt sökande i en värld präglad av skrämmande upplösning och polariserade, totalitära krafter. Karinsons arbete med keramisk skulptur utforskar i gränstrakterna mellan handens, maskinens och naturens bearbetning.
     Utställningsrummet med rosa väggar fylls av tårtan – uppbyggd av kitschiga porslinsfigurer med symboltyngda värden. I en spännande kontrastverkan lyfts de ur sina invanda miljöer och skapar frågeställningar.

© Karin Karinson

Kombinationen sand, drivved och råa naturmaterial med pastellfärgade figuriner i form av Askungeskor, hästar, elefanter, lejon, snäckor, sjöjungfrur och Madonnafigurer i en (o)salig blandning väcker frågor om vad dessa symboliserar och representerar på djupet och hur de manifesterar sig i olika sagor/kulturer och traditioner. Det är föremål vi omger oss med, kanske sen barndomen och sätter på piedestal som uttryck för djupare och grundläggande drömmar och behov.
     Uppbyggnaden av elementen i rörelse och statisk form skapar en balansakt som kan läsas på flera plan. Genom att gå in i olika detaljer och scenarier öppnar de för oförutsägbara samtal. Trots ett mångbottnat överdåd håller det samman, men blir också en metafor för ett överkantrat masskonsumtionssamhälle i en global värld där alla smaker och valmöjligheter tillgodoses – till priset av naturens resurser och människans livsvillkor. Sanden och de utkastade föremålen ger också associationer till migration och flyktingströmmar över haven.

© Combi Cats

I mötet med Combi Cats surrealistiska videofilm med konstnärsspöken, i gränslandet med undermedvetna mörka domäner ställs det absurda och omänskliga i verkligheten på sin spets.
Samtidens schablonbilder och drift med religiös fanatism presenteras i ironins klädnad. Det kan också läsas som hur djupt andliga och mänskliga värden förytligas och materialiseras som uttryck för vilseledande falska profeter i mammons ära. Som i en tårta med alla möjliga olika ingredienser som ska giftas samman vet man inte hur den kan smaka.

Växjö 2018-04-24 © Ingeli Aalto


 


 

 

 


© Karin Karinson


© Karin Karinson


© Combi Cats

Foto: Ingeli Aalto


Växjö Konsthall | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com