www.omkonst.se:
Rapport från New York
En konstnärlig dialog

Tandem: Sofia Hultén och José Antonio Suárez Londoño – Alexander and Bonin, New York, 6/9–25/10 2019
Text: Mattias Lundblad

skriv ut denna text

© Sofia Hultén
(Klicka på bilden för hög upplösning)

© José Antonio Suárez Londoño
(Klicka på bilden för hög upplösning

Alexander and Bonin i Soho i New York har under 2019 en utställningsserie kallad Tandem, ett slags dialog mellan två konstnärer åt gången, under curatorn Luiza Teixeira de Freitas hand. I september och oktober visas svenska Sofia Hultén, verksam i Berlin, tillsammans med colombianske José Antonio Suárez Londoño.

Sofia Hultén hittar sina arbetsmaterial i vardagen, ofta ute i stadsmiljön, manipulerar dem i densamma och dokumenterar på video. Så är det med Truckin’. Det rör sig om en typ av intervention i stadsmiljön där Hultén flätar samman isolerade, kasserade objekt genom sin egen närvaro. Hon går genom Berlin, byter sina egna skor mot skor hon hittar på gatan. När hon hittar ett nytt par byter hon till dem, placerar omsorgsfullt det förra paret i det nya parets ställe, och fortsätter så.

One Way or Another kretsar kring tre objekt: en böjd nyckel, en mugg med brutet öra, en tröja med avtryck av målarfärg. De hänger på en hylla och hör samman med en video som visar hur deras olika defekter kommit till genom konstnärens ingripande.
     Hennes arbete med funna objekt handlar inte bara om att förändra objektens sammanhang, omvandla dem till nya objekt, eller föra in “oädla” material i det “ädla” rummet. Hon går bortom det, in i tidsdimensionen. Skorna förflyttas från sin isolerade bortglömdhet till att bindas samman genom att samma person burit dem för en stund. De defekta objektens nya egenskaper förvandlas från resultatet av slump till meningslös men medveten handling.

© Sofia Hultén

José Antonio Suárez Londoños sexton teckningar i utställningen är sprungna ur strikta ramar. Arbetssättet, disciplinerat och konsekvent, fungerar som en typ av meditation och en visuell dagbok. Konstnärens egna ord sammanfattar: “att alltid göra samma sak, alltid på olika sätt”. En teckning placerad på samma plats på pappret, och en stämpel i botten, placerat i glas och ram. Inom dessa självpåtagna begränsningar är variationen däremot stor. Abstrakt, figuration, dekoration, text, konsthistoriska lån och färgprover.

På ytan befinner sig Hulténs lätt absurda verklighetsmanipulationer en bit ifrån Suárez Londoños striktare och mer traditionella uttryck. Deras verk delar dock en grundton sprungen ur det metodiska, meditativa, närapå mekaniska arbetssättet.

New York 2019-10-17 © Mattias Lundblad


 


 

 

 


© Sofia Hultén

 

 

 


© José Antonio Suárez LondoñoAlexander and Bonin, New York | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com