www.omkonst.se:
Plötsligt händer ingenting
Patrik Qvist, Vill du också synas här? – Tyresö konsthall, 18/4–23/5, 2020
Text: Leif Mattsson

skriv ut denna text

Installationsvy © Patrik Qvist (Klicka på bilden för hög upplösning)

I krigsrubriksstora blockbokstäver pumpas budskapen ut. Ett flimmer av versaler i rutmönsterform bildar meningar som "Du duger ibland", "Kungen är gravid", "Tjack Smack Kola". Reklampelarnas dunkande budskap har skruvats upp intill svårbegriplighet, och på vägen förlorat både uppsåt och adressat. Från förförande säljpitch på frusna affischtavlor har Patrik Qvist låtit orden uppgå i en högre himmel. De har leviterat till emotionell grafik väl i nivå med den ikoniska tidningen Ray Gun Magazines estetik.

Vill du också synas här? är frågan som ställs i utställningstiteln. Patrik Qvist har hämtat tematiken från reklamtavlornas målgruppsriktade tilltal. Han ansluter på så sätt till sin förra utställning på Konstnärshuset i Stockholm (2018) där även invektiven fick en betydande roll. USA:s nye president, Donald Trump, var installerad och dennes vulgära attityd gentemot sanningsbegreppet färgade otvivelaktigt vissa av Patrik Qvists enradare. Det var en omtumlande utställning, i en omtumlande tid.

Installationsvy © Patrik Qvist (Klicka på bilden för hög upplösning)

Nu skriver vi 2020 och reklamens vinstfärgade budskap har delvis fått ge plats åt uppmaningar om fysisk distansering. Patrik Qvists positiva appeller i fanfarform, till exempel om total gränslöshet, framstår nu som sorgligt obsoleta. För tillfället passeras knappast några gränser, åtminstone inte kroppsligen. Återstår då drömmen om något bortom direktiv och påbud, en längtan till något mer framsynt än dödstalsstatistik.
     Då kan ett besök i den öppna konsthallen i Tyresö var till hjälp, och möjligen också till tröst. Patrik Qvists humor och absurda ordvändningar, i kombination med en uppbruten dadaistisk form, utlöser en njutbar bekräftelselust. När bokstäverna till slut samlat sig till begripliga meningar blir det också uppenbart hur uppdaterade de egentligen är. Enradare som "Hysterisk empatikollaps" och "Plötsligt händer ingenting" kan mycket väl stå som sammanfattande karaktäriseringar av vår sällsynt skruvade tid.

Stockholm 2020-04-27 © Leif Mattsson


 


 

 

 


Åhh, vi är inte blinda © Patrik Qvist


Total gränslöshet © Patrik Qvist


Tyresö konsthall | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com