www.omkonst.se:
Att söka sitt perspektiv
Nikolina Ställborn, Grön våg – Galleri Kronan, Norrköping, 8/2–23/2 2020
Text: Lotta Ekfeldt

skriv ut denna text

#run © Nikolina Ställborn
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Time-loop: Grålle 1946, Pålle 1976, Arw 2018 © Nikolina Ställborn
(Klicka på bilden för hög upplösning)

Vita björkstammar från golv till tak och rummet fyllt av drillande fågelsång. Poetiskt och sparsmakat öppnar Nikolina Ställborn (f 1972) dörren för en annan tidsanda. Hennes barndom under sjuttiotalets gröna-vågen-era står i centrum, en tid med framväxande miljörörelser, alternativa livsstilar och kvarvarande influenser från flower-power. Nikolina Ställborns familj var en del av den gröna vågen; de lämnade stadslivet för en avlägset belägen gård med självhushåll i södra Lappland.

Att flera konstnärer ur Ställborns generation undersöker liknande erfarenheter från samma tidsepok minns kanske någon från utställningen Children of the Children of the Revolution på Färgfabriken 2018, där också Nikolina Ställborn deltog. Från denna utställning låter hon nu en tråd löpa vidare genom VR-verket Time Loop, som här på Galleri Kronan syns utgöra ett slags nyckelverk. Med VR-glasögonen på upplevs ett iscensatt 360°-fotografi taget på Skansen, en emblematisk bild på en ung familj framför ett timrat hus tillsammans med en arbetshäst och några getter. Var det så här Nikolina Ställborns familj kunde ha sett ut? Frågan hänger i luften.

Utställningsvy © Nikolina Ställborn

Att söka perspektiv på sin barndom kräver distans och förmåga att kliva åt sidan för att upprätta nya positioner varifrån sikten bakåt förändras. Jag vet inte om det stämmer för Nikolina Ställborn, men ser vi det så framstår skogen här som en central punkt att utgå från. I en serie med tre diptyker förenklar och skalar Ställborn gradvis ner grönskan till ett avklarnat spel mellan nyanser, ljus och skugga. Ett kamouflagemönster växer fram. 

I sju mindre verk återkommer mönstret – nu som grund för ett historieberättande där broderi varvas med fotografi. Fragment av minnen och ögonblick fylls ut med stygn och där kunde det kanske ha slutat – men det obestämda och föränderliga kamouflagemönstret lägger sig envist i som en påminnelse om det osäkra med själva minnet. Eller ska det ses som ett insynsskydd – ett skyddande skal för såväl livets insida som utsida? Här blir Ställborns bilder högst allmängiltiga och trots det personliga innehållet lätta att förhålla sig till.

Norrköping 2020-02-12 © Lotta Ekfeldt


 


 

 

 


#hangout © Nikolina Ställborn


Green is leading (the way)
© Nikolina Ställborn


#workout © Nikolina Ställborn

 Galleri Kronan, Norrköping | Omkonsts startsida

Dela artikeln via Facebook: Omkonst Facebook>>
Vill du kommentera artikeln maila till redaktion@omkonst.com